Kakovostno mleko in mlečne izdelke iz Posočja lahko zdaj dobite v Sparu, kjer v okviru projekta To smo mi dolgoročno sodelujejo s številnimi dobavitelji, med drugimi tudi z Mlekarno Planika.

V Mlekarni Planika izdelujejo tudi mlečne izdelke za blagovni znamki SPAR Premium in SPAR Vital. Foto: Spar Slovenija
V Mlekarni Planika izdelujejo tudi mlečne izdelke za blagovni znamki SPAR Premium in SPAR Vital. Foto: Spar Slovenija

Ali veste, kaj jeste?

Vedno več kupcev želi vedeti, od kod prihaja določen izdelek, zato natančneje prebirajo etikete in sledijo poreklu izdelkov.

Krajše poti od pridelovalca do potrošnika ohranjajo svežino in s tem kakovost izdelka oziroma pridelka. Poleg tega krajši transport pomeni tudi nižji ogljični odtis. Nakup lokalnih izdelkov tako predstavlja bolj trajnostno izbiro, s čimer naredimo veliko dobrega za okolje.

S kmetije na vašo mizo

Podpirati lokalno pridelavo in predelavo hrane pomeni podpirati slovenske kmete in s tem tudi razvoj slovenskega podeželja, kar je izrednega pomena, če želimo prispevati k samooskrbi Slovenije s hrano v prihodnosti.

V Sparu verjamejo v poštena partnerstva z lokalnimi dobavitelji, zato si v okviru projekta To smo mi prizadevajo za povečevanje odkupa slovenskih pridelkov in izdelkov.

K razvoju slovenskega podeželja, krajšanju razdalj in posledično zniževanju ogljičnega odtisa so v Sparu pripomogli tudi s projektom Naravnost od pridelovalca, ki ga uresničujejo v sodelovanju s svojimi zanesljivimi partnerji. Kupci tako lahko na Sparovih policah najdete kar 70 % izdelkov slovenskih proizvajalcev*.

Voditelj David Urankar in Gorazd Levpušček iz Mlekarne Planika. Foto: Spar Slovenija
Voditelj David Urankar in Gorazd Levpušček iz Mlekarne Planika. Foto: Spar Slovenija

To smo mi – Mlekarna Planika

Eden izmed Sparovih dobaviteljev je Mlekarna Planika, ki deluje že od leta 1957. Mleko odkupujejo od kmetov s hribovitih območij Posočja in Cerkljansko-Idrijskega ter ga le minimalno obdelajo, da ohranijo njegove naravne lastnosti in značilen okus. Tamkajšnje mleko je namreč zaradi neokrnjene narave ter planinske in naravne krme živali zelo visoke kakovosti ter ima specifičen okus in barvo.

Iz Mlekarne Planika prihajajo odlično mleko in mlečni izdelki, kot so sir Tolminc, maslo, jogurti, namazi in skuta. Dobite jih na Sparovih policah.

Kako nastajajo vse te okusne mlečne dobrote, si oglejte v vlogu voditelja Davida Urankarja, ki je v Posočju obiskal Mlekarno Planika in okusil njihove izvrstne izdelke.

Več na www.spar.si.

*Zaokroženi odstotek povzet iz projektne naloge Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano.