Prenove večjih zgradb se v glavnem izvajajo za obnovitev njihove zgodovinske vrednosti, saj je ohranitev kulturne dediščine pomembna za kulturno identiteto nekega območja. A smo podobno začeli razmišljati tudi o prenovah stanovanjskih hiš, ki so v današnjem času postala velik arhitekturni trend in ne le zgolj funkcionalna potreba. S tem povezano pa tudi vhodna vrata.

Sodobna aluminijasta vrata v klasični preobleki krasijo starejšo hišo. Foto: Pirnar
Sodobna aluminijasta vrata v klasični preobleki krasijo starejšo hišo. Foto: Pirnar

Pomen trajnosti pri prenovi hiš

Vedno več ljudi vidi potencial arhitekturne zasnove svoje hiše v ponovni uporabi, v prenovi. To pogostokrat pomeni, da se odločamo za energetsko varčne rešitve, za naravne in predvsem kakovostne materiale, saj prenavljamo za naslednje generacije, ne le za obdobje našega življenja. Glede na to, da arhitektura kot del gradbenega sektorja proizvede eno tretjino ogljičnega odtisa naše družbe, je pomembno, da z vsako odločitvijo zmanjšamo negativni vpliv na okolje.

Vhodna vrata kot pomemben trajnostni element

Vhodna vrata so pomemben del zgodbe pri prenovi hiše. Ne gre le za estetski vidik, ampak tudi za zagotavljanje varnosti in trpežnosti. Izbira visoko kakovostnih vhodnih vrat, ki so narejena iz vrhunskih materialov in naslavljajo vse potrebe sodobnega bivanja, dolgoročno predstavljajo pravo trajnost na prenovljeni hiši. Tudi nova vhodna vrata namreč izberemo, ker želimo, da bi dobro služila naslednjim generacijam.

"Z vidika trajnosti morajo imeti vhodna vrata dolgo življenjsko dobo, kar pomeni, da so izdelana iz kakovostnih materialov, zato da bo lahko čez 100 let arhitekt novim lastnikom brez zadržkov svetoval, da je takšna vhodna vrata pri prenovi hiše vredno ohraniti." Matevž Granda, arhitekt in urednik revije Outsider

Kakovostna vhodna vrata predstavljajo pravo trajnost na prenovljeni hiši. Foto: Pirnar
Kakovostna vhodna vrata predstavljajo pravo trajnost na prenovljeni hiši. Foto: Pirnar

Estetska privlačnost stare hiše

Starejše hiše pogosto nosijo edinstven časovni pečat in estetsko vrednost, ki jo sodobna arhitektura ne more vedno ponoviti. Vloga arhitekta je torej, da najde nove pristope, kako ohrani lepoto obstoječe zgradbe, a jo hkrati nadgradi v sodobnost. Ljudem mora omogočiti, da združijo tradicionalni šarm svojega doma s sodobno funkcionalnostjo. Z vidika vhodnih vrat se dostikrat odločamo za povsem sodobna vrata s klasičnim pridihom, saj na ta način na prenovljeni hiši ohranijo duh preteklega časa. Takšnim hišam se bistveno poveča tudi njena vrednost in življenjska doba.

Uporaba inovativnih rešitev za udobnejše bivanje

Prenove pogosto zahtevajo kreativne in inovativne rešitve za premagovanje omejitev, ki jih postavlja obstoječa arhitektura hiše, kar lahko posledično vodi v nove arhitekturne trende in tehnike, ki se uporabljajo tudi v novogradnjah. Vhodna vrata so del te zgodbe in še zdaleč niso le estetska dopolnitev hiše. Glede na spremenjene bivalne okoliščine in vedno bolj ekstremne vremenske razmere, je tudi pri vhodnih vratih pomembno, da so inovativna. To se kaže v izboru naprednih rešitev za vrhunsko zvočno in toplotno izolacijo in kakovostno tesnjenje, ki zagotavlja optimalno vzdrževanje temperature v prenovljeni hiši.

Vhodna vrata – dragulj prenovljene hiše

Pri prenovi hiše igrajo pomembno vlogo elegantna in estetsko dovršena vhodna vrata, saj predstavljajo prvi stik obiskovalcev s hišo. Proizvajalci, ki izdelujejo vhodna vrata po željah strank in po meri, se lahko po izgledu povsem prilagodijo različnih arhitekturnim stilom. Lastniki tako ohranijo pridih preteklosti, z modernim dizajnom pa izgled še žlahtno dopolnijo. Odlične primer spajanja preteklosti s sodobnostjo so Pirnarjeva monumentalna vhodna vrata VersusBronze, ki združujejo vidike obrti in umetnosti. Sodoben aluminij z elegantnim črnim prekrivnim steklom estetsko dopolnjuje čudovita kiparska aplikacija iz trdnega brona.

Monumentalna vhodna vrata Pirnar VersusBronze. Foto: Pirnar
Monumentalna vhodna vrata Pirnar VersusBronze. Foto: Pirnar

V Pirnarjevih razstvno-prodajnih salonih v Ljubljani, Mariboru ali Kopru si lahko v živo ogledate najlepši izbor vhodnih vrat za različne arhitekturne stile. Naši svetovalci si bodo vzeli čas, da se pogovorite, kakšen model izbrati za vašo prenovljeno hišo ali novogradnjo.