Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Kako pomembno je vlagati denar in izkoristiti svoje potenciale, uči že prastara zgodba o talentih. Talent je bil rimski kovanec visoke vrednosti, a je zaradi priljubljenosti te zgodbe postal izraz za posameznikove osebne darove. V zgodbi se gospodar odpravi na pot, pred tem pa svojim služabnikom razdeli talente. Prvemu pet tisoč, drugemu dva tisoč, tretjemu pa tisoč. Ko se po dolgem času vrne, želi slišati, kako so talente unovčili. Medtem ko sta prva dva podvojila znesek, ga je tretji varno zakopal v zemljo. Svoje talente je pustil spati, zato se je gospodar razhudil nad njim ter ga zapodil v temno noč.

Kako danes smotrno ravnati s svojim premoženjem?

Depozitno varčevanje je s svojimi nizkimi obrestnimi merami, ki redko presegajo 0,5 % letno, podoben puščanju denarja v jami. Če nam nizke obrestne mere ustrezajo pri najemu kredita, nam povzročajo preglavice pri varčevanju. Tudi zato se varčevalne navade ljudi spreminjajo. Kar je nekoč predstavljalo varčevanje v depozitih, danes vedno bolj predstavljajo vzajemni skladi. V njih varčuje že vsak peti Slovenec, ki raje že zdaj začne skrbeti za svojo prihodnost, da ga ne bi v starosti presenetila prenizka pokojnina.

Kaj so vzajemni skladi?

Vzajemni skladi so primerni za vse, ki nimajo časa opravljati raziskav za lastno investicijo, obenem pa bi radi dobro naložili svoj denar in se udeležili borznega dogajanja, ne da bi jim bilo treba spremljati dogajanje na njej.

Vzajemni sklad je kolektivna investicija, ki združuje denar več ljudi. Ker v sklad vlaga več ljudi, je v njem tudi več denarja. S tem denarjem upravlja DZU oz. družba za upravljanje, ki lahko zaradi večje količine zbranega denarja tega investira v različna podjetja, kamor posameznik sam ne bi mogel vlagati. V družbi za upravljanje delujejo finančni strokovnjaki, ki razumejo, kako delujejo finančni trgi. Finančni strokovnjaki vlagajo v različne panoge prek delnic, obveznic in skladov. S tem razpršijo naložbe ter občutno zmanjšajo naše tveganje, saj je praktično nemogoče, da bi šlo vsem podjetjem ob istem času slabo, čeprav so nihanja vrednosti naraven del dogajanja na borzi. Bolj verjetno je, da se bo upad vrednosti delnic zgodil le pri enem podjetju, a ker so naložbe sklada razpršene v več podjetij, bodo ostale naložbe uravnotežile primanjkljaj.

Morda lahko sklade bolje razumemo, če si posamezen sklad predstavljamo kot torto. Torta je narejena iz različnih sestavin, mleka, jajc, sladkorja, čokolade, sadja, …. Podobno kot sestavine sestavljajo recept, seznam delnic, obveznic in drugih skladov oblikuje portfelj sklada. Pek torte je podoben upravitelju sklada. Da bi bila torta čim boljša oz. da bi bil sklad čim bolj donosen, mora pravilno razvrstiti sestavine oz. vlagati v rastoče panoge. Pek nato torto razreže. Vsak kos torte predstavlja enoto sklada in glede na to, koliko je kdo vložil v sklad, se kosi torte razdelijo med vlagatelje. Vsak kos torte pa vključuje vse sestavine (delnice, obveznice, druge sklade) v različnih količinah.

Sklad Eurizon Fund Equity Emerging Markets Smart Volatility – R je npr. sklad, ki vlaga v države v razvoju, kjer je potencial za rast višji. Vidimo lahko, da je sklad v zadnjem letu zabeležil 12,3 % rast. Če smo pred enim letim v sklad vložili 1000 evrov, bi danes lahko iz njega vzeli 1.123 evrov. V zadnjih petih letih pa sklad beleži 34,55 % rast, kar pomeni, da ob vložku 1.000 evrov l. 2012 danes lahko iz sklada vzamemo 1.345 evrov.

Kako varčujem v skladih?

Izbirate lahko med različnimi skladi, in sicer glede na tveganje in pričakovano stopnjo donosnosti. Delniški skladi so primerni za tiste, ki jih ne motijo večja nihanja v vrednosti premoženja, obvezniški pa za tiste, ki bi radi stabilno in umirjeno rast brez večjih pretresov. Za tiste, ki bi radi združili oboje, pa so na voljo mešani skladi, ki fleksibilno prilagajajo naložbe. Varčujete lahko z mesečnimi zneski ali pa vložite večjo vsoto naenkrat, oba načina pa lahko tudi združite.

Zakaj Intesa Sanpaolo Bank in skladi Eurizon?

Pri Intesi Sanpaolo Bank vam edini v Sloveniji omogočamo varčevanje v nagrajenih vzajemnih skladih družbe Eurizon Capital, ki sodi med vodilne evropske družbe za upravljanje, saj je prisotna v 21 državah po celem svetu in upravlja z več kot 300 milijardami evrov. Polovico teh sredstev predstavljajo vzajemni skladi. 5 vzajemnih skladov družbe Eurizon Capital, ki jih tržimo v Sloveniji, pa je prejelo najvišje ocene, tj. 4 oz. 5 zvezdic, ki jih podeljuje neodvisna agencija Morningstar. Obenem je letos revija Moje finance razglasila družbo Eurizon Capital za najboljšo družbo za upravljanje v kategoriji triletnega obdobja. Med 230 ocenjenimi skladi, ki so jih pregledali pri Mojih financah, pa so najvišje priznanje prejeli tudi skladi Eurizon Manager Selection Fund, ki jih v Sloveniji kot edini omogočamo pri Intesi Sanpaolo Bank.

Da bi vaše varčevanje potekalo v skladu z vašimi potrebami in zmožnostmi, je najbolje, da se posvetujete z našimi strokovnjaki, ki se finančno izobražujejo, obiskujejo seminarje, redno spremljajo poročila s finančnih trgov ter analizirajo pričakovanja glede naložb, usposobljeni pa so tako za svetovanje specializiranim institucionalnim kot malim vlagateljem.

Ne zapravite svojih talentov. Začnite varčevati v vzajemnih skladih družbe Eurizon Capital.