Odkrijte revolucionarno rešitev klinike Medicofit, kjer je uspešnost rehabilitacije vašega kolena zagotovljena!

Nateg oz. distenzija ACL (sprednja križna vez) je ena najpogostejših poškodb kolenskega sklepa, ki nastane ob gibih, ki vključujejo hitre spremembe smeri, skoke ali nenadne zaustavitve.

Pri distenziji je običajno prisotna nestabilnost in bolečina, a vez na nobenem mestu ni prekinjena, zato stanje skoraj nikoli ne zahteva operativnega posega!

Ob nategu ACL običajno pride do nestabilnosti in drugih težav z gibanjem, ki ob neustrezni rehabilitaciji in odlašanjem z njo vodijo v dodatno tveganje za poškodbe in težave z gibanjem!

Ne dovolite, da vam poškodba narekuje življenje in se odločite za rehabilitacijo naše klinike Medicofit, kjer smo že mnogim pacientom pomagali do ponovne vzpostavitve lahkotnega koraka!

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Križne vezi

Križne vezi so ključne strukture, ki skrbijo za stabilnost, pravilno delovanje kolenskega sklepa ter preprečevanje nenadzorovanih gibov.

V kolenu imamo dve križni vezi, ki potekata v obliki črke "X" in povezujeta stegnenico (femur) z golenico (tibio)- ACL (sprednja križna vez) in PCL (zadnja križna vez).

Ko se zgodi nateg oz. distenzija se stabilnost kolena znatno zmanjša, kar lahko povzroči resne težave s hojo, športnimi aktivnostmi in opravljanjem vsakodnevnih opravil.

Zakaj nastane poškodba ACL?

ACL deluje kot "varovalka", ki preprečuje, da bi golenica zdrsnila naprej na pram stegnenici, ter omejuje prekomerno rotacijo kolena. Pri dejavnostih, ki vključujejo hitre spremembe smeri, nenadne zaustavitve ali zasuke, so na ACL pogosto usmerjene velike sile.

V kolikor so te sile premočne ali se pojavijo pod neugodnim kotom, lahko povzročijo nateg oz. distenzijo vezi, katero običajno spremljajo naslednji simptomi:

  • Nenadna, ostra bolečina v kolenu,
  • oteklina, ki se običajno pojavi v nekaj urah po poškodbi,
  • nestabilnost kolena med hojo ali stojo ter
  • zmanjšana gibljivost

Kako poteka diagnostika poškodbe ACL?

Skrbna diagnostika je ključnega pomena za pravilno zdravljenje ACL. Postopek običajno začnemo s podrobnim kliničnim pregledom, ki vključuje skupek testov in drugih slikovnih preiskav.

Za oceno stabilnosti kolena in njegove normalne funkcije je v uporabi več specifičnih kliničnih testov med katerimi so najpogostejši predvsem:

  • Lachmanov test,
  • sprednji predalčni test in
  • Pivot shift test.
Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Za dokončno potrditev poškodbe ACL in oceno obsega poškodbe se pogosto uporabljajo tudi nekatere slikovne preiskave med katerimi je slikanje z magnetno resonanco (MRI).

Na podlagi natančne diagnostike specialisti naše klinike Medicofit razvijejo individualiziran načrt zdravljenja, ki stremi k optimalnemu okrevanju in dolgoročni stabilnosti kolenskega sklepa.

Naš pristop temelji na najnovejših medicinskih dognanjih in tehnologijah, kar nam omogoča, da posamezniku zagotovimo zdravljenje na vrhunski ravni.

Cilj rehabilitacije klinike Medicofit ni le lajšanje bolečin in obnova funkcionalnosti kolena, temveč tudi preprečevanje prihodnjih poškodb ter ohranjanje nadaljnje kakovosti življenja pacientov.

Kako poteka zdravljenje ACL?

Ker ACL pri nategu ni popolnoma pretrgana, stanje v večini primerov uspešno zdravimo konservativno s sklopu katerega ima glavno vlogo fizioterapija!

Postopek okrevanja se začne takoj po poškodbi in lahko traja več mesecev, odvisno od resnosti natega, izbrane metode zdravljenja, starosti in telesne pripravljenosti posameznika.

Zaradi resnosti in kompleksnosti poškodbe ACL je pomembno, da brez odlašanja in izgovorov čim hitreje poiščete strokovno pomoč!

Specializirana fizioterapija v kliniki Medicofit

V kliniki se zavedamo, da je okrevanje po kolenskih poškodbah resen proces, ki zahteva visoko raven strokovnosti, natančnosti in individualnosti.

Našo ekipo sestavljajo strokovnjaki z bogatimi izkušnjami s področja ortopedije, ki so usposobljeni za obravnavo najrazličnejših poškodb in motenj mišično-skeletnega sistema.

Poleg strokovnega kadra se v kliniki ponašamo z najsodobnejšo tehnologijo, ki omogoča izvajanje najnovejših in najučinkovitejših terapevtskih metod, ki blažijo neprijetne simptome v kolenu.

Rehabilitacija po distenziji ACL je postopna in zahteva široko paleto terapevtskih metod za obnovitev funkcije kolena!

V začetnih fazah se osredotočamo na zmanjšanje otekline, obnovo gibljivosti in aktivacijo m. quadriceps. Za obvladovanje nastale bolečine in otekline uporabljamo vrhunsko Wintecare TECAR terapijo in Sixtus ultrazvočno terapijo, pri obnovi celjenja pa je zelo učinkovit tudi SUMMUS laser.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Ker je po distenziji koleno običajno nestabilno, pacientom predpišemo ravnotežnostne vaje, ki spodbujajo stabilnost na različnih podlagah.

Poudarek terapije je na obnovi polnega obsega gibanja, krepitvi okoljskih mišic ter izboljšanju ravnotežja in propriocepcije. V program tako vključimo vaje na sobnem kolesu in druge krepilne vaje za koleno, katerih težavnost postopoma stopnjujemo.

V zadnjih fazah je cilj predvsem priprava vašega telesa na športne aktivnost, kar dosežemo z implementacijo treninga pliometrije, ki zajema različne skoke, šprinte in vaje za agilnost.

Naj vam zaupamo, da izboljšanje stanja lahko pričakujete že po 6 mesecih naše rehabilitacije! Zakaj bi torej sploh še čakali?

Z obiskom klinike Medicofit vam lahko zagotovimo, da bodo bolečine v vaših kolenih postale le še spomin! Kontaktirajte nas še danes in si čim prej zagotovite svoj termin!


Viri:

Evans J, Mabrouk A, Nielson Jl. Anterior Cruciate Ligament Knee Injury. [Updated 2023 Nov 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499848/

Musahl, V. in Karlsson, J. (2019). Anterior Cruciate Ligament Tear. New England Journal of Medicine, 380(24), 2341–2348. https://doi.org/10.1056/NEJMcp1805931

Filbay SR, Grindem H. Evidence-based recommendations for the management of anterior cruciate ligament (ACL) rupture. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2019 Feb;33(1):33-47. doi: 10.1016/j.berh.2019.01.018. Epub 2019 Feb 21. PMID: 31431274; PMCID: PMC6723618.