Izbiro smuči prilagodite vašemu znanju

Smuči so najbolj pomemben del smučarske opreme, brez katerih si smučanja ne moremo predstavljati. Zato je še kako pomembno, da pri tem pomislite na lastne potrebe in sposobnosti, saj ni nujno, da bodo najdražje in najboljše smuči za vas tudi najboljša izbira.

Pri izbiri smuči vam zato svetujemo:

  1. Pred nakupom smuči pomislite na svoje smučarsko znanje: Z izbiro primernih smuči boste močno izboljšali nadzor in stabilnost na smučeh. Mehkejše smuči so primernejše za začetnike in manj izkušene smučarje, medtem ko si napredni smučarji lahko privoščite trše smuči.
  2. Dobro razmislite, na kakšnem terenu boste najpogosteje smučali: Obstajajo različne vrste smuči, ki ustrezajo točno določenemu terenu in slogu smučanja. Iz tega vidika so vam na voljo off-road smuči (freeride in turne smuči) in on-piste smuči, ki se med seboj razlikujejo predvsem po geometriji, radiju, upogibni in vzvojni togosti
  3. Izberite primerno dolžino smuči: Pri izbiri naj bo glavno vodilo vaša telesna višina predvsem pa vaše znanje smučanja, pri čemer je potrebno upoštevati za kakšen slog smučanja kupujete smuči. V splošnem velja, da je daljša smučka bolj stabilna pri velikih hitrostih in daljših zavojih, medtem ko so krajše smuči lažje vodljive v kratkih zavojih.
Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Smučarski čevlji naj bodo udobni

Smučarski čevlji največ pripomorejo k udobju smučanja. Glede na to, da ste v njih obuti praktično cel dan, je ključnega pomena, da se v njih počutite dobro, hkrati pa vam nudijo dovolj opore. Da boste to dosegli, upoštevajte naslednje nasvete:

  1. Izbiro smučarskih čevljev prilagodite svojemu smučarskemu znanju: Stopnja smučarskega znanja pomembno vpliva na izbiro primerno togih oziroma fleksibilnih smučarskih čevljev. Pomemben podatek je indeks prožnosti, ki se meri na lestvici med 60 do 150 in višja kot je vaša raven smučanja bolj tog smučarski čevelj potrebujete.
  2. Izberite pravo velikost smučarskih čevljev: Pri izbiri ustrezne velikosti sta pomembni tako dolžina kot tudi širina smučarskih čevljev. Smučarski čevlji se morajo natančno prilegati vaši nogi, pri čemer se uporablja mondo velikost, ki se meri v centimetrih. Izberite smučarske čevlje, ki so primerne širine in vam omogočajo natančen nadzor nad smučmi.
  3. Izbiro smučarskih čevljev prilagodite slogu smučanja: Toliko kot je različnih slogov smučanja, je tudi različnih modelov smučarskih čevljev, zato si že pred nakupom odgovorite na vprašanje, katera vrsta smučanja vam je najljubša. Izberete lahko smučarske čevlje, ki so namenjeni smučanju po urejenih smučiščih, freeride smučarske čevlje, turne smučarske čevlje in smučarske čevlje za prosti slog in telemark.
Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Izberite smučarske palice primerne velikosti

Smučarske palice vam zagotavljajo ravnotežje, zato so nepogrešljiv del smučarske opreme. Prodajajo se v parih, pri čemer je pomembno predvsem, da imate palice primerne velikosti.

Dolžino izmerite tako, da jo obrnete narobe in jo primete nad njihovimi krpljicami. Primerna dolžna smučarske palice je takrat, ko je kot v komolcu 90 stopinj ali več, oziroma, ko je podlaket skoraj vzporedna s tlemi.

Poleg izbire ustrezne velikosti, bodite pri izbiri smučarskih palic pozorni še na:

  • materiale, iz katerih so izdelane (aluminij, visokokakovostni aluminij, karbon);
  • krpljice (širše so namenjene smučanju po pršiču in celem snegu, standardne krpljice pa so manjšega premera in zato primernejša za smučanje po urejenih smučiščih);
  • vrsto smučanja (načeloma se vsaka palica lahko uporablja za vse vrste smučanja, kljub temu pa so vam glede na vaše interese na voljo tekmovalne, rekreativne in freeride palice ter palice za turno smučanje).

Izberite kakovostne smučarske čelade

Čeprav smučarske čelade niso obvezne, pa je skorajda že pravilo, da jih imajo na glavi že vsi smučarji. Poleg tega, da preprečujejo možnost poškodb, pa so smučarske čelade izjemno tople, elegantne in udobne – toda le, če izberete pravo.

  1. Izberite ustrezno velikost smučarske čelade: Velikost čelade je odvisna od obsega glave. Najlažje ga boste izmerili z merilnim trakom, še bolje pa je, da čelado preizkusite. Nekatere čelade imajo poseben sistem prilagoditve po meri, kar omogoča njihovo popolno prileganje.
  2. Preverite varnostne specifikacije: Pred nakupom vedno preverite, ali vam smučarska čelada zagotavlja dovolj zaščite, saj bo le tako služila svojemu nameni.
Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Kadar izbirate smučarsko čelado, je priporočljivo kupiti tudi smučarska očala. Mnogo proizvajalcev se odloča tudi za ponudbo kompletov smučarske čelade z očali, saj je kompatibilnost med njima ključnega pomena za varno in brezskrbno smuko.