Ne glede na to, ali gre za posledico športnih aktivnosti, dolgotrajnega stanja na nogah ali starostnih sprememb, lahko neustrezna oskrba in ignoriranje bolečin privedeta do resnejših težav in zmanjšane mobilnosti. Na srečo obstajajo učinkovite rešitve za lajšanje tovrstnih težav.

Specialna fizioterapija, ki jo omogoča Klinika Medicofit, vključuje ciljno usmerjene vaje za stopala, ki ne le zmanjšajo bolečine, ampak tudi krepijo mišice, izboljšujejo gibljivost ter preprečujejo ponovne poškodbe.

Bolečine v stopalih so lahko posledica različnih dejavnikov, kot so prekomerna uporaba, nepravilna obutev, poškodbe ali celo kronična stanja, kot je plantarni fasciitis. Pomembno je razumeti vzroke bolečin, da lahko izberemo prave vaje in terapije za učinkovito zdravljenje.

V nadaljevanju članka bomo raziskali različne vaje, ki jih priporočajo strokovnjaki Klinike Medicofit, ter pojasnili, kako lahko te vaje postanejo del vaše rutine za dolgotrajno zdravje stopal.

Pridružite se nam na poti do boljšega počutja in odkrijte, kako lahko z ustreznimi vajami poskrbite za svoja stopala ter s tem izboljšate kakovost življenja.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Komu priporočamo specialne vaje za stopala?

Specialne vaje za stopala priporočamo posameznikom z različnimi patologijami stopala, ki lahko vplivajo na funkcionalnost in kakovost življenja.

Te vaje so del rehabilitacijskih programov, ki jih izvajajo strokovnjaki kineziologi in fizioterapevti, da bi izboljšali funkcionalnost stopala.

  • Plantarni fasciitis: Vnetje plantarne fascije, ki povzroča bolečine v peti in podplatu.
  • Pes planus (ploska stopala): Pomanjkanje medialnega stopalnega loka, kar vodi do prekomerne pronacije.
  • Pes cavus (visoki stopalni lok): Prekomerno dvignjen stopalni lok, ki povzroča nepravilno porazdelitev teže in pritisk na stopalu.
  • Hallux valgus (ukrivljen palec na nogi): Deformacija palca na nogi, ki se nagiba proti drugim prstom.
  • Metatarzalgija: Bolečine v prednjem delu stopala zaradi preobremenitve stopalnih kosti.
  • Mortonov nevrom: Zadebelitev živca med tretjim in četrtim prstom, kar povzroča bolečine in pekoč občutek.
  • Ahilova tendinopatija: Vnetje Ahilove tetive, ki povzroča bolečine v zadnjem delu pete.

3 specialne vaje za stopala

Vaja za stabilnost in ravnotežje stopal

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit
  • Postavite se v stoječ položaj na eno nogo. Prednji del stopala postavite na dvignjeno blazino.
  • Peto položite na nižjo blazino in rahlo upognite koleno, približno med 0 in 10 stopinjami.
  • Težo telesa enakomerno razporedite na sredino stopala.
  • V roke primite breme oz. utež in krožite z njo okoli telesa, pri tem pa ohranjajte ravnotežje.
  • Naredite predpisano število ponovitev.

Specifične prilagoditve vaje, število, obseg gibanja in trajanje posameznih faz bodo določeni glede na navodila vašega specialista fizioterapije za zdravljenje bolečin v stopalu.

Vaja za stopalo z oporo na steni

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit
  • Postavite se ob steno z vzravnanim hrbtom, stopala naj bodo skupaj in oddaljena dve dolžini stopala od stene. Roke naslonite na zid.
  • Težo telesa prenesite na pete, na sprednjo tretjino stopal pa namestite kratko elastiko.
  • Medtem ko stopala vlečete k sebi, prenesite celotno težo nazaj na pete.
  • Med izvajanjem vaje enakomerno potiskajte stopala navzven proti elastiki.
  • Na vrhu giba zadržite položaj za nekaj sekund.
  • Stopala morajo biti ves čas poravnana z golenmi.
  • Težavnost vaje prilagodite z razdaljo med petami in steno.

Vaja za stopalo z vzponi na prste

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit
  • Začnite v stoječem položaju s stopali skupaj in rahlo pokrčenimi koleni, ki so potisnjena naprej. Roke naj bodo ob boku.
  • Ohranite vzravnan trup in postavite manjšo vadbeno žogo med gležnje.
  • Preden začnete z dvigi na prste, stisnite vadbeno žogo skupaj.
  • Dvignite se na prste, medtem pa ohranjajte upognjena kolena in vzdržujte ravnotežje.
  • Kolena naj bodo pokrčena pod kotom približno 150 stopinj.
  • Med dvigi na prste ohranjajte izometrično addukcijo gležnjev in enakomerno stiskajte vadbeno žogo.
  • Vsako ponovitev zadržite na vrhu dviga na prste za nekaj sekund.

Vaje je mogoče prilagoditi na več načinov in izvajati pod različnimi stopnjami obremenitve. Natančno izvedbo bo za vas pripravil specialist fizioterapije pri Medicofitu, ki se ukvarja z rehabilitacijo bolečin v stopalu.

Če imate bolečine v stopalu, se pred začetkom vadbe naročite na diagnostično terapijo. Nekatere vaje morda niso primerne za vsakogar.

Če se odločite za samostojno izvajanje vaj brez nadzora specialista, ne prevzemamo odgovornosti za morebitne simptomatske odzive.

Specialna rehabilitacija bolečine v stopalih v Kliniki Medicofit

Rehabilitacija bolečin v stopalu temelji na skrbno prilagojeni terapevtski vadbi, ki se osredotoča na specifične potrebe posameznika. Pravi tip vadbe in primeren čas za začetek kinezioterapije sta ključna za uspešno okrevanje, kar zagotavlja naša diagnostična terapija stopala.

Vsak posameznik ima edinstveno biomehaniko stopala, različne vrste poškodb ter različne cilje. Standardizirani pristopi pogosto ne morejo učinkovito nasloviti teh individualnih razlik. Zato specializirani fizioterapevti v kliniki Medicofit izvajajo podroben pregled funkcionalnega stanja stopala, ocenjujejo gibljivost, obremenitveno kapaciteto in analizirajo gibalne vzorce.

Z integracijo terapevtskih ukrepov že v zgodnji diagnostični fazi, Medicofit omogoča hitrejše doseganje rezultatov zdravljenja. Prilagojeni programi vadbe in uporaba napredne tehnologije zagotavljajo, da se rehabilitacija odvija učinkovito in brez nepotrebnih zamud.

Diagnostična terapija vključuje specialno mišično diagnostiko, da ocenimo mišično vzdržljivost in identificiramo morebitna odstopanja. Integracija terapevtskih ukrepov že v diagnostični fazi omogoča optimalno doseganje rezultatov.

Klinika Medicofit uporablja najsodobnejšo tehnologijo, kot so diamagnetoterapija PERISO, TECAR terapija, SUMMUS laser, elektroterapija HiTop in udarne globinske valove ESWT, ki pomagajo pri lajšanju bolečin in odpravi osnovnega vzroka bolečine v stopalu.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Na podlagi diagnostičnih rezultatov pripravijo individualiziran načrt zdravljenja. Program vključuje specifične vaje, prilagojeno intenzivnost in trajanje, ki se prilagajajo glede na napredek in omejitve posameznika.

Klinika Medicofit se odlikuje po individualiziranem pristopu, uporabi napredne tehnologije, celovitem diagnostičnem pristopu in podpori multidisciplinarne ekipe strokovnjakov. Naši pacienti uživajo v hitrem in učinkovitem okrevanju ter celoviti oskrbi, ki jim pomaga doseči trajne izboljšave v njihovem zdravju in kakovosti življenja.


Viri in literatura

Hawke, F., & Burns, J. (2009). Understanding the nature and mechanism of foot pain. Journal of Foot and Ankle Research, 2, 1-11.

Andreasen, J., Mølgaard, C. M., Christensen, M., Kaalund, S., Lundbye-Christensen, S., Simonsen, O., & Voigt, M. (2013). Exercise therapy and custom-made insoles are effective in patients with excessive pronation and chronic foot pain—A randomized controlled trial. The Foot, 23(1), 22-28.

Jaffri, A. H., Koldenhoven, R., Saliba, S., & Hertel, J. (2023). Evidence for Intrinsic Foot Muscle Training in Improving Foot Function: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of athletic training, 58(11-12), 941-951.