Foto: FintechX OÜ
Foto: FintechX OÜ

Ker potovanje nazaj v čas s svojim naložbenim kapitalom ne pride v poštev, vam preostane drugi najboljši datum (in edina prava možnost): začnite danes.

Kupi nizko, prodaj visoko

Če ste kot večina lastnikov kriptovalut, vas misel, da bi danes opravili začetni nakup, takoj pošlje na ogled grafov, da bi ocenili, ali se cena zvišuje ali znižuje. Kakšna je Bitcoin cena danes? Kako se primerja z zgodovinskimi cenami Bitcoina (BTC)? Ali je zdaj pravi čas za nakup Bitcoina? Ali je trgovanje z neznanci prek interneta, brez bank ali finančnih svetovalcev, pameten način ustvarjanja bogastva ali eden najslabših načinov hitrega zaslužka? In kaj je z mojo denarnico? Naj držim Bitcoin ali naj zdaj vzamem dobiček?

Vsi vedo, da je ključ za donosno vlaganje v katerokoli sredstvo nakup, ko so cene in nizke, in prodaja, ko so visoke. Temu pravimo časovno usklajevanje trga. Bitcoin poskušate kupiti ravno takrat, ko cena doseže najnižjo točko, prodajo pa poskušate časovno uskladiti z najvišjimi točkami.

Čustvene ovire

Čeprav se nakup ob nizkih cenah zdi logično smisel, nas pri tem ovirajo čustva. Bitcoin (BTC) in Ethereum (ETH) sta od novembra 2021, ko so cene dosegle najvišjo vrednost, večino kripto ekosistema pripeljala do velikega upada. Glavne kriptovalute so v manj kot letu dni izgubile kar 70 % svoje vrednosti. Povezava med Bitcoinom in fiat denarjem je zelo volatilna, kar je razvidno iz vsakega grafa, ki prikazuje obseg trgovanja in Bitcoin ceno.

Po formuli "kupi nizko, prodaj visoko" bi bil danes odličen čas za vstop v kripto vlaganje, saj lahko Bitcoin kupite po zelo ugodni ceni. Toda po vsem svetu imetniki kriptovalut izgubljajo živce in bežijo s trga. Sredstva prodajajo z izgubo, namesto da bi svojo Bitcoin denarnico napolnili z digitalnimi sredstvi po akcijski ceni.

Učinki volatilnosti

Nakup po nizki in prodaja po visoki ceni sta še posebej težavna zaradi zloglasne volatilnosti kriptovalut. Cena Bitcoina strmo narašča ali pada brez očitnega vzroka. Nakup v vrednosti 200€ iz prejšnjega tedna je lahko danes vreden 750€ - ali pa 75€.

Trenutna Bitcoin cena temelji na ponudbi in povpraševanju, določa pa jo promet na centraliziranih in decentraliziranih borzah kriptovalut. Borze beležijo cene, po katerih so ljudje pripravljeni kupiti Bitcoin, trenutno ceno pa določajo resnične transakcije.

Časovno določanje trga ali čas na trgu

Časovno opredeliti trg je izjemno težko - zato večina dnevnih trgovcev izgubi denar. Warren Buffett je notorično skeptičen do kriptovalut, vendar je legenda med vlagatelji in upravljavci denarja. On in partnerji iz družbe Berkshire Hathaway so sebi in svojim strankam zaslužili milijarde - ne da bi časovno uravnavali trg.

"Pojma nimamo, kaj se bo zgodilo na borzi, ko se bo odprla v ponedeljek," pravi Buffett. "Nikoli nismo vedeli". Kripto trgovci podobno pravijo o ceni Bitcoina.

Cost averaging

To je eden od razlogov, zakaj finančni svetovalci - vključno z Buffettom - novim in izkušenim vlagateljem v Bitcoin in druga virtualna sredstva priporočajo t.i. cost averaging strategijo.

S strategijo cost averaging vsak teden ali mesec kupite enak znesek v dolarjih (ali evrih ali karkoli drugega) enakega sredstva. Sčasoma pridobite več sredstev - več kovancev ali žetonov -, ko so cene nizke. To zmanjšuje vašo stroškovno osnovo, kar pomeni, da je vaš dobiček višji, ko se cena dvigne in sredstva zamenjate za fiat valuto.

To pomeni, da Bitcoin kupujete po rednem urniku in s svojega bančnega računa prenašate fiat sredstva ne glede na trenutno ceno BTC. Sčasoma, ko se cena Bitcoina zvišuje, vaša kripto denarnica postane hranilnica vrednosti. BTC, ki ste jih zbrali po nizkih cenah, zmanjšujejo stroškovno osnovo vašega celotnega portfelja.

Počakajte, da dobički dozorijo

Bitcoin preprosto držite v svoji cost averaging denarnici. Pustite ga tam mesece ali leta, dokler se cena Bitcoina ne dvigne. Ko si BTC cena opomore ali se strmo dvigne, bo vaš dobiček večji, saj ste s strategijo cost averaging zmanjšali povprečni znesek, plačan za vaš BTC.

Naložbeni svetovalci priporočajo to metodo, ki temelji na nakupu manjših enot Bitcoina z vsako načrtovano transakcijo, namesto cenovno usmerjenega trgovanja s tradicionalnimi delnicami in obveznicami, Bitcoinom in drugimi kriptovalutami.

Nenazadnje je vaš dobiček odvisen od tega, koliko časa ostanete na trgu, in ne od tega, kako dobro znate časovno opredeliti trg.

Dolgoročna perspektiva

Trenutno Bitcoin (BTC) ceno si lahko ogledati na Kriptomatovi strani s cenami, ali na katerikoli drugi borzi kriptovalut. Če gledate časovni razpon nekaj tednov ali mesecev je graf zgodovine Bitcoin cene sestavljen iz strmih vrhov in nenadnih padcev.

Ko pa se oddaljite in pogledate menjalni tečaj Bitcoina v razponu več let, boste opazili, da so ti izraziti vzponi in padci zasenčeni od izrazitega dolgoročnega trenda rasti. To velja od bloka geneze, ki ga je ustvaril Satoshi Nakamoto, anonimna oseba, ki je ustvarila BTC in sprožila kripto revolucijo, vse do danes.

Pretekla uspešnost

Če pogledamo Bitcoin blockchain ugotovimo, da je Bitcoin (BTC) dolgoročno zlahka presegel večino drugih naložb. Tukaj so sestavljene letne stopnje rasti za nekatera najbolj razširjena in priporočena sredstva:

10-letni CAGR (letna sestavljena stopnja rasti) sredstva

  • BTC 132,2%
  • S&P 500 16,6%
  • DIJA 11,41%
  • Zlato 1,2%

Te številke veljajo ne glede na to, ali gledati ceno v evrih, dolarjih ali katerikoli drugi valuti. Iz tega grafa je povsem jasno razvidno, da je rast Bitcoin cene presegla ugledne donose tradicionalnih sredstev. Ljudje se obračajo k zlatu zaradi stabilnosti, vendar plemenite kovine le redko prinašajo izjemne dobičke.

Nihče ni glavni

Pomembno je poudariti, da se je to zgodilo na podlagi razvoja gospodarstva kriptovalut in ne zaradi korektivnih prilagoditev Bitcoin protokola, ki bi jih uvedla Bitcoin Foundation, Bitcoin Mining Council ali katerikoli drug upravni organ. V BTC svetu ni centralne banke. Na Bitcoin blockchain je zabeležena vsaka transakcija in na koncu so ti podatki tisti, ki določajo ceno BTC.

Volatilnost Bitcoin cene

BTC menjalni tečaj kratkoročno strmo narašča in pada kot odziv na govorice o Satoshiju Nakamotu, tvite izvršnega direktorja Tesle Elona Muska, ali izjave glavnega Bitcoin razvijalca Gavina Andresena.

Pri kratkoročnih naložbah lahko hitro izgubite ali pridobite veliko denarja. Vendar se te kratkoročne spremembe Bitcoin vrednosti odvijajo v okviru dolgoročnih trendov. Če bi pred desetletjem vložili 1000 € v BTC, bi bili danes bogati. (In samo pomislite na transakcijske provizije, ki bi jih prihranili!)

"Načrtujte, da ga boste držali za vedno"

Takšna dolgoročna naložba bi bila všeč Buffettu, ki svojim strankam svetuje: "Ko kupite delnico, načrtujte, da jo boste držali za vedno."

Buffett se ni do smrti zavezal vsakemu sredstvu, ki ga je kupil, vendar ima resne dolgoročne namene. "Če ne razmišljate o tem, da bi imeli delnico v lasti deset let, potem sploh ne razmišljajte o tem, da bi jo imeli v lasti deset minut," pravi. "Naše najljubše obdobje držanja je za vedno."

Najuspešnejši vlagatelji so tisti, ki se uprejo želji po izplačilu in svoje BTC in druge kriptovalute na računu zadržijo dovolj dolgo, da lahko dosežejo dolgoročne cilje. Ta strategija ima posebno mesto v Bitcoin svetu, kjer je v spomin na tipkarsko napako poznana kot "hodl".

Dobički brez nakupov: Bitcoin rudarjenje

Bitcoin omrežje podpira preproste ljudi, ki želijo pridobiti BTC kot hrambo vrednosti za uporabo kot splošno valuto, tj. kot način plačila za vsakodnevne transakcije. Prav tako podpira vlagatelje, ki se ukvarjajo s peer-to-peer trgovanjem. Upajo, da se bo Bitcoin cena v ameriških dolarjih ali evrih zvišala in da bodo lahko pobrali dobiček, ko bodo svoje kovance zamenjali za fiat valuto, seveda po najvišji ceni.

Prav tako podpira Bitcoin rudarje - ljudi in podjetja, ki se ukvarjajo z rudarjenjem kriptovalut in služijo nagrade za novo skovane Bitcoin bloke (tako povečujejo ponudbo BTC kovancev v obtoku in trenutno tržno vrednost). Ta mehanizem je osrednji element Bitcoina, ki je skupaj z največjo zalogo kovancev določen v odprtokodni aplikaciji, ki poganja Bitcoin omrežje.

Vozlišča in soglasja

Vozlišče je računalnik, povezan z Bitcoin omrežjem, na katerem je nameščena Bitcoin aplikacija, ki preverja podatke o transakcijah, shranjuje kopije transakcij in rudarjem omogoča, da ustvarijo nov blok - in tako pridobijo možnost, da na svet prinesejo nove Bitcoine. Tega na primer ne morete storiti s Paypalom.

Proof-of-work mehanizem soglasja, ki ga uporablja BTC, zahteva, da vozlišča Bitcoin omrežja vsako transakcijo dodajo v blok, ki se lahko nato doda v decentralizirano BTC podatkovno bazo. Transakcija se v vsakem bloku pridruži približno 1000 drugim. Nobena transakcija ni zaključena, dokler je omrežna vozlišča ne dodajo bloku in objavijo skupaj z milijoni drugih transakcij.

Bitcoin rudarjenje je bistvenega pomena za mehanizem soglasja v BTC omrežju in je eden od več varnostnih mehanizmov, ki zagotavljajo varnost BTC in Bitcoin omrežja. BTC rudarjenje preverja veljavnost medsebojnih transakcij, preden so te objavljene na blockchain.

Rudarji ustvarjajo bloke in ko je njihov blok dodan na blockchain, so nagrajeni z novimi BTC - Bitcoini, prej niso obstajali. Zato to imenujemo rudarjenje - je kot trdo delo pri kopanju, da se 'odkrijejo' novi Bitcoini. Ta pameten postopek je ključen za delovanje Bitcoin omrežja in je odraz genialnosti ustvarjalca Bitcoina, ki je vsakemu rudarju omogočil, da v realnem času prispeva k delovanju omrežja.

Polemika o porabi

Postopek Bitcoin rudarjenja je naletel na številne kritike in polemike. Računalniki, na katerih poteka postopek Bitcoin rudarjenja in kriptografske uganke, ki jih morajo rešiti rudarji, porabijo veliko električne energije. Ta ključni del BTC protokola je razmeroma slab način porabe energije.

Z delovanjem Bitcoina se povečujeta ponudba kovancev in tržna kapitalizacija, zato Bitcoinova energijska poraba dosega porabo energije celotnih držav. Leta 2022 je specializirana računalniška oprema, ki jo uporabljajo velike kmetije za Bitcoin rudarjenje, porabila približno toliko energije kot celotna država Švedska. Kritiki pravijo, da je prispevek Bitcoina k podnebnim spremembam precejšen.

Razlog za to je Bitcoinov proof-of-work mehanizem soglasja. Bitcoin transakcije se shranjujejo v blokih, ki jih ustvarijo rudarji, le-ti pa morajo nato rešiti zahtevne kriptografske uganke, da dobijo nagrado. Morda bo nekega dne sprejet kripto-podnebni sporazum, na podlagi katerega bo Bitcoin rudarjenje temeljijo na obnovljivih virih energije - sončni, geotermalni ali vetrni energiji - in ki bo rudarjem omogočil povečanje ponudbe virtualnih sredstev v obtoku brez visokih energetskih zahtev Bitcoina in prispevka k vse hujšim podnebnim težavam na svetu.

Z vladnimi predpisi bi se lahko to uresničilo prej kot slej, saj bi bili računalniki, ki uporabljajo programsko opremo za ustvarjanje novih blokov, prisiljeni uporabljati novo programsko opremo, ki porabi manj virov.

BTC Lightning Network je layer-2 rešitev, ki omogoča off-chain trgovanje z digitalno valuto s postopkom kot je sharding, pri katerem se vsako prejeto plačilo ali kovanec zabeleži v stranski verigi in nato konsolidira v novih blokih. Omrežje Lightning Network je bilo zasnovano predvsem kot način za hitrejše in učinkovitejše prenašanje Bitcoinov, vendar bi lahko zmanjšalo tudi porabo energije. Njegov obstoj dokazuje, da so novice o nizki stopnji sprejetja v industriji virtualnega denarja lažne, ne glede na to, kaj pravijo analitiki.

Hard fork?

Vsaka prihodnja sprememba Bitcoin protokola, ki bi obravnavala ta vprašanja, bi zahtevala popolno delitev blockchaina oz vzpostavitev ločenega blockchaina - t.i. hard fork. Temu bi sledila migracija milijonov uporabnikov na novo domovanje Bitcoin kovancev.

Do tega pride, ko se kriptovalute razcepijo na dva dela in nastane novo omrežje z nezdružljivim protokolom. Sprejetje teh ključnih sprememb je težko predpisati brez moči vlade ali drugega industrijskega organa, vendar novica o potrebi po spremembi potuje od pošiljatelja do prejemnika, povpraševanje po novi rešitvi pa pomeni, da računi neizogibno preidejo na boljšo, naprednejšo arhitekturo. V zgodovini Bitcoina je bilo več hard forkov.

Učenje iz preteklosti

Dober način za izkoriščanje dolgoročnih trendov je uporaba Kriptomatove funkcije ponavljajočih nakupov, s katero lahko nastavite urnik rednih nakupov na tedenski, dvotedenski ali mesečni ravni, ne da bi morali obiskati posrednike ali bančne poslovalnice za nastavitev naložbe. Za ceno dnevne skodelice kave lahko počasi, a vztrajno gradite svoj kripto portfelj in se tako približujete svojim dolgoročnim ciljem, kot so upokojitev, nakup nepremičnine ali avta.

Ponavljajoči nakup prinaša pet glavnih prednosti, ki so dobro znane v skupnosti off-chain vlagateljev:

  1. Olajša vam težavno nalogo napovedovanja sprememb BTC cene in časovnega načrtovanja trgovanja ob najvišjih in najnižjih vrednostih na trgu.
  2. Zmanjšuje vpliv volatilnosti BTC trga, saj uravnava viške in padce na cenovnih grafih.
  3. Tako lahko takoj začnete uresničevati svoje finančne cilje, ne da bi morali čakati, da ustvarite velik naložbeni sklad.
  4. Odpravlja negativne učinke ugibanj in čustev pri sprejemanju naložbenih odločitev v BTC.
  5. Ko so cene nizke, akumulira več BTC in drugih kriptovalut, kar zmanjšuje vašo stroškovno osnovo in povečuje donose, ko prodate Bitcoin in jih pretvorite v dolarje, evre ali drugo fiat valuto.

Pri Kriptomatu je še šesta prednost: ponavljajoči nakup. Ponavljajoči nakup Bitcoina lahko nastavite s kreditno kartico že za 15€ na mesec in redni nakupi se bodo opravljali samodejno, vi pa se lahko posvetite drugim stvarem.

Vlaganje je vedno tvegano, še posebej težavno pa je v virtualnem gospodarstvu, kjer je zaradi volatilnosti Bitcoin cene skoraj nemogoče časovno opredeliti trg in z nekaj velikimi transakcijami ustvariti zalogo vrednosti. Pri cost averaging ali kater koli drugi strategiji trgovanja ni nobenih jamstev, vendar je na stotisoče Bitcoin lastnikov našlo uspeh, ko so kriptovalute obravnavali kot dolgoročno naložbo.

O Kriptomatu

Kriptomat, ki je bil ustanovljen leta 2018, si prizadeva, da bi bile prednosti lastništva in vlaganje v kriptovalute na voljo preprostim ljudem v Evropi in po vsem svetu. Kriptomatov pristop "Kripto, ampak preprosto" prenaša kompleksnost blockchain tehnologije z uporabnikov na produktne in inženirske ekipe podjetja. Uporabniki dosledno ocenjujejo Kriptomat kot najenostavnejšo kripto platformo v panogi.

Enak pristop velja za varnost, skladnost s predpisi in vse druge vidike odnosov s strankami, kar je izraženo v sloganu "Težko za nas, preprosto za vas".

Kriptomat, s sedežem v Talinu v Estoniji, je vodilna kripto platforma v Evropi, kar zadeva licenco in certificiranje. Platforma je lastništvo in vlaganje v kriptovalute omogočila več sto tisoč uporabnikom, zaradi česar je ena najhitreje rastočih platform za nakup, prodajo, menjavo, zaslužek, in vlaganje v kriptovalute na svetu.