V obdobju, ki ga zaznamuje pandemija koronavirusa, je varnost na prvem mestu – tudi v gostinskih lokalih. V dunajski pražarni kave Julius Meinl so se na spremenjene razmere odzvali s posebnim izobraževanjem za gostince ter lokalom, ki pri pripravi kave zagotavljajo najvišjo raven varnosti in higiene, ter posebnim certifikatom za varnejšo pripravo kave. Kavo, pripravljeno po posebnem protokolu, vam postrežejo že v 59 slovenski kavarnah, njihovo število pa še raste.
Kot podpora gostincem, ki želijo svojim gostom zagotoviti najvišjo raven varnosti in higiene, je nedavno zaživelo usposabljanje za varnejšo pripravo kave. Izobraževanje sledi posebnemu protokolu, ki je bil razvit v sodelovanju z AISC - Avstrijskim društvom za nadzor okužb, posebej za kavarne, hotele in restavracije (segment HoReCa). Osredotoča se na vse faze priprave kave in specifike postrežbe, ter gostincem pomaga, da svojim strankam še naprej zagotavljajo najvišjo kakovost in varnost.
»Poleg priporočljive razdalje, uporabe mask in razkuževanja rok, so ključni tudi manjši, a prav tako pomembni ukrepi, ki zagotavljajo popolno varnost. Potrebno je na primer poskrbeti za vrečke s sladkorjem, čajem ali piškoti, da si jih gostje ne strežejo sami. Zagotoviti je potrebno tudi pravilno higieno ob ravnanju s posodo, kavnimi aparati ter vsehmi napravami ali terminali, ki se jih dotika osebje ali stranke. Šteje vsaka malenkost,” je povedal Črtomir Brezavšček, vodja marketinga in kakovosti v Julius Meinl d.o.o.
Spletnemu usposabljanju sledi praktični preizkus postopkov
Spletni tečaj usposabljanja s pomočjo video posnetkov strokovnjakov za kavo ponuja praktične nasvete o vseh fazah priprave različnih vrst kave in drugih proizvodov, povezanih s porabo kave. Sledi končni izpit, s katerim v Julius Meinl ovrednotijo znanje, nato pa njihova terenska ekipa izvede praktično oceno postopka. Po uspešnem zaključku izobraževanja lokal prejme certifikat – dokler se stanje ne bo stabiliziralo, pa bodo ekipe Juliusa Meinla na terenu mesečno tudi preverjale, ali vsi, ki so pridobili certifikat, zagotavljajo varnostne pogoje, predvidene s postopkom "varnejša priprava kave".
»Zaupanje in varnost naših partnerjev ter njihovih gostov ostajata naši glavni prioriteti. Kot kaže, se bo dinamično spreminjanje razmer nadaljevalo - tudi v gostinstvu, zato smo prepričani, da se nam bo pri naših prizadevanjih za zagotavljanje maksimalne varnosti, za goste in osebje, pridružilo vse več lokalov,« dodaja Brezavšček.
Seznam lokalov, ki se ponašajo s certifikatom »Safer coffee preparation«
Vertigo | Bistrica ob Dravi |
Rondo | Bohinjska Bistrica |
Caffeteria Spar Sežana | Caffeteria Spar Sežana |
Bar pod Golovcem | Celje |
Tamkoučiri | Celje |
Star Caffe Celje | Celje |
Sladki planet bar | Celje |
Debeli bar | Cerknica |
Bar Gabrijel | Cerkno |
Bar Triss | Črnomelj |
Cuba Libre | Domžale |
Restavracija Gregori | Komenda |
Cona B | Komenda |
Base bar | Koper |
Tabu bar | Koper |
Tabu bar | Koper |
Nane bar | Kozina |
Kava bar Point | Krško |
Dioniz | Krško |
Balanz caffe | Lesce |
Playa | Ljubljana |
Rdeči Baron | Ljubljana |
Čuk | Ljubljana |
Living room | Ljubljana |
Egoistka | Ljubljana |
Crystal caffe | Ljubljana |
Grajski park Vitez | Logatec |
Kavarna Sky | Lovrenc na Dravskem polju |
Šilček bar | Lucija |
Kavarna Papagayo | Maribor |
Kavarna Pause | Maribor |
Mojito bar | Maribor |
Skipper bar | Maribor |
Pr Fartku (lokal na Gobavici) | Mengeš |
Terasa bar | Mozirje |
Val de Petrus cafe | Mozirje |
Rio Cafe | Nemčavci |
Carpe Diem | Novo Mesto |
Hotel Center | Novo Mesto |
Mestna kavarna Piran | Piran |
Pekarna Piran | Piran |
Kavarna Vita | Polzela |
Gostilna Cizej | Polzela |
Slaščičarna Expres | Portorož |
Loco bar | Pragersko |
Harmoni kavarna | Radenci |
Kavarna Levada | Šentjur |
Central caffe | Slovenske Konjice |
Bar Terasa | Šoštanj |
Ippon | Šoštanj |
Kava bar Borza | SV. Ana |
K5 kavarna | Trbovlje |
Bar Blatnica | Trzin |
Varaš bar | Turnišče |
Star caffe Velenje | Velenje |
Timber | Velenje |
Lucifer | Velenje |
Remone | Velenje |
S-Caffe | Žiče |
O podjetju Julius Meinl
Julius Meinl je avstrijsko družinsko podjetje, ki je že več kot 150 let ponosen ambasador dunajske kavarniške kulture. Globalni uspeh Juliusa Meinla temelji na tradicionalnih vrednotah, ki v teh dneh niso več samoumevne: pet generacij strokovnega znanja o kavi, izdelki vrhunske kakovosti in odlične storitve za stranke. Julius Meinl želi navdihovati ljudi po celem svetu, tako kot so navdih včasih širili kavarniški literati. Podjetje, danes prisotno v več kot 70 državah, se uvršča med tri vodilne blagovne znamke kave v več kot 40 državah. Julius Meinl zavzema vodilno pozicijo v segmentu HoReCa (v hotelih, restavracijah in kavarnah) v Avstriji, Srednji in Vzhodni Evropi, na Jadranu, v Rusiji in Dubaju.
Več na www.meinlcoffee.com/sl.