Foto: EPA
Foto: EPA

Pripravo operativnega programa ohranjanja kakovosti zunanjega zraka so na ministrstvu za okolje in prostor napovedali že v začetku lanskega leta, a se je postopek zaradi usklajevanj zavlekel. "Ker gre za razmeroma kompleksen razvojni dokument, ki bo usmerjal bodoči razvoj Slovenije, zlasti na področju ogrevanja stavb in za prehod k trajnostni mobilnosti, so bila po njegovi izdelavi potrebna še dodatna usklajevanja s pristojnimi ministrstvi," so pojasnili na ministrstvu.

Dodali so, da so pripravljenost za izvajanje programa preverjali tudi s posameznimi občinami in drugimi subjekti. "Operativni program je narejen z namenom, da se bo uresničeval in bo kakovost zraka ostala v okviru predpisov ter bo prispevala k zdravju ljudi," so zapisali.

Podatki ARSO kažejo, da se kakovost zunanjega zraka v Sloveniji izboljšuje, v izogib poslabšanju pa operativni program, ki naj bi ga vlada potrdila na eni prihodnjih sej, predvideva ukrepe na področjih ogrevanja stavb in priprave sanitarne tople vode, prometa ter še nekaterih drugih področjih.

Meritve kažejo, da so na območjih s preseganji onesnaževal večinski vir onesnaženja male kurilne naprave, v preostalem delu določljivih virov pa promet.

Zato bo večji del od 52 milijonov evrov, ki so za letos in naslednje leto že načrtovani iz sklada za podnebne spremembe, namenjen reševanju teh problematik. Nekateri ukrepi iz programa se sicer že izvajajo.

Za zamenjavo starih kurilnih naprav z novimi bo ministrstvo za okolje letos in prihodnje leto iz omenjenega sklada namenilo 35,3 milijona evrov. Cilj je, da bi se čim bolj zmanjšala uporaba fosilnih goriv, prav tako bo država z ustrezno zakonodajo v prihodnje podpirala gradnjo novih skoraj ničenergijskih stavb in energijsko prenovo stavb. Program tudi spodbuja daljinsko ogrevanje in ogrevanje s plinom.

Zmanjševanje potrebe po prevozih

Na področju prometa so ukrepi namenjeni zmanjševanju potreb po prevozih, pri čemer bi do storitev državne uprave, občinske uprave in celotnega javnega sektorja lahko dostopali preko spleta. Nadalje sta med ukrepi zapisana zagotavljanje visoke pretočnosti prometa in prehod na motorna vozila z okolju prijaznejšimi motorji.

Spodbuja se tudi prehod k trajnostni mobilnosti, pri čemer je za doseganje tega cilja med drugim treba urediti pločnike in varne poti za pešce, izboljšati kolesarsko infrastrukturo in razširiti javni avtobusni potniški promet. Program predlaga tudi sistem izposoje javnih električni koles ter ureditev več kolesarskih poti po državi.

Med preostalimi ukrepi so navedeni preusmeritev tovornega prometa na železnico in spodbujanje komunalnih ter dostavnih služb k nakupu okolju prijaznejših vozil. Država pa si bo preko ministrstva za javno upravo prizadevala spodbujati delo od doma za vse delavce v javni upravi, kot tudi na občinah in v javnih podjetjih. Med priporočili je tudi prilagodljiv prihod na delo.

Izvajanje ukrepov iz operativnega programa je vsebinsko tesno povezano z ukrepi blaženja podnebnih sprememb, zato so tam, kjer je to mogoče, združljivi z ukrepi blaženja podnebnih sprememb na področju energetike in trajnostne mobilnosti, še piše v dokumentu, objavljenem na vladnih spletnih straneh.