Oljka je nadvse primerna za ekološko pridelavo, kar navsezadnje dokazujejo večtisočletne izkušnje. Tudi v preteklosti je pridelek iz leta v leto nihal, a takšnega udara oljčne muhe kot lani slovenski oljkarji ne pomnijo že 50, 60 let.
"Nekateri so ugotovili, da zelo težko zaščitijo svoj pridelek samo na ekološki način. Mislim, da se bo nekaj oljkarjev na novo spet lahko vključilo v to pridelavo, ki je zelo zaželena, tudi bolj iskana pri potrošniku in hkrati imamo zanjo zelo dobre razmere," pravi kmetijska svetovalka Irena Vrhovnik.
"Nekaj jih je razmišljalo tudi o tem, da se vrnejo nazaj. Odločitev je odvisna pač od vsakega posameznika posebej, kako mu uspe kaj prodati in kaj hoče, kakšna sredstva ima na razpolago. Samo po mojem prepričanju se da tudi lepo delati z ekološkim oljkarstvom," pa je o tem, ali se bodo nekateri oljkarji odpovedali ekološki pridelavi, povedal Matjaž Jančar s KGZ-ja Nova Gorica.
Vrhunski ekološki pridelovalec Franc Morgan pa pravi: "Ko sem se pred 10 leti odločil - zdaj teče že enajsto leto -, sem vedel, da je to dolgoročna odločitev, in vedel sem tudi, da bo včasih kakšna letina boljša, kakšna slabša." To potrjuje, da je za prehod na sonaravno gospodarjenje potrebna tudi odločitev za spremembe v glavi.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje