Mnoge države se to poletje spopadajo z izjemnimi vremenskimi razmerami. Foto: MMC RTV SLO
Mnoge države se to poletje spopadajo z izjemnimi vremenskimi razmerami. Foto: MMC RTV SLO

V Slovenijo je prišel drugi vročinski val. Kot napovedujejo na Arsu, bo velika toplotna obremenitev vztrajala do konca tedna, prve možne ohladitve naj bi prišle v soboto ali nedeljo.

Vreme RTVSLO.si

Jutri bo pretežno jasno. Kot napovedujejo, popoldne ni izključena tudi kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, na Primorskem do 23, najvišje dnevne od 30 do 37 stopinj Celzija.

Posebej so opozorili, da je predvsem na Primorskem velika požarna ogroženost naravnega okolja, zato pozivajo k posebni previdnosti pri aktivnostih v naravi.

NIJZ opozarja na nevarnost vročine

Na NIJZ-ju opozarjajo, da vročina ni nevarna samo za občutljive, temveč tudi za vse druge. Ob tem priporočajo, da se zmanjša izpostavljenost soncu tako, da se umaknemo v senco ali v ohlajene prostore, fizično aktivnost omejimo na zgodnje jutranje ali večerne ure, uživajmo hladne, manjše obroke in nosimo lahka oblačila za čim lažje odvajanje toplote.

Nekateri ljudje so bolj ogroženi, zlasti starejši in otroci. "Bodimo posebej pozorni na znake prizadetosti pri njih. Nikoli ne puščajmo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu," so zapisali na spletni strani.

Kako ravnati v primeru vročinskega udara pri ljudeh?

"V primeru pregretja osebo umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo. Nezavestnemu ne dajemo tekočine. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo," pa so razložili, kako ravnati, če pride do vročinskega udara.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Živali naj imajo ves čas na voljo vodo in senco, ne puščajmo jih v avtomobilih

Tudi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ponovno opozarja, da je treba v obdobju visokih temperatur ustrezno poskrbeti tudi za živali. Med ključnimi ukrepi za zaščito živali pred vročino so zadostna količina vode, zadrževanje v senci ter omejitev sprehodov na jutranje in večerne ure ter prevoza na nočni čas.

Rejne živali vročino prenašajo veliko težje kot mraz, so navedli. V dneh, ko je temperatura 30 stopinj Celzija ali več, morajo imeti na voljo zadostno količino vode, kar lahko pomeni tudi več kot običajno. Dobra hidracija je nujna za ohlajanje, sploh če gre za vrste, ki se ohlajajo s potenjem ali dihanjem.

"Neposredna izpostavljenost živali soncu pri visokih temperaturah pomeni veliko tveganje za vročinski udar. Zato je nujno, da imajo živali, ki so ves čas na prostem, možnost umika v senco," so še zapisali.

Kako ravnati ob vročinskem udaru pri živali?

Visoke temperature ogrožajo tudi hišne ljubljenčke. Lastniki morajo zato poskrbeti, da imajo živali ves čas na voljo svežo vodo, senco ali dobro prezračen hladen prostor. Sprehodi s psi naj bodo omejeni na jutranje in večerne ure. Znova opozarjajo tudi, da pri visokih zunanjih temperaturah hišnih živali ne puščamo v parkiranih vozilih, zanje pa so lahko smrtno nevarni tudi drugi zaprti neprezračeni prostori ali zgolj izpostavljenost soncu brez možnosti umika v senco.

"Visoka temperatura lahko pri živali povzroči vročinski udar, ki se nemalokrat konča s poginom," so zapisali in dodali, da je ob vročinskem udaru treba žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z mlačno vodo, ob tem pa naj ima glavo dvignjeno, poiskati pa je treba tudi veterinarsko pomoč.