V Celjski kotlini je s težkimi kovinami čezmerno onesnaženih 7.000 hekratjev zemlje, kažejo podatki Ekopatrulje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V Celjski kotlini je s težkimi kovinami čezmerno onesnaženih 7.000 hekratjev zemlje, kažejo podatki Ekopatrulje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Ekološka patrulja, ki je je preverjala stanje na terenu, je ugotovila, da je stanje na območju Cinkarne Celje in v njeni okolici katastrofalno, je pojasnil predsednik Alpe-Adria Green Vojko Bernard. Meritve namreč kažejo, da je v Celjski kotlini s težkimi kovinami čezmerno onesnaženih 7.000 hektarjev zemlje, med njimi tudi vrtovi v mestu.

Boris Šuštar iz Celjskih civilnih iniciativ je opozoril, da podatki govorijo o stokratnem povečanju vsebnosti kadmija v podstrešnem prahu in 50-krat večjih vrednosti polutantov, kot je povprečje Slovenije. Posledice za zdravje Celjanov so skrb vzbujajoče, saj je bila leta 2003 smrtnost Celjanov zaradi raka za četrtino višja, kot je povprečje v Sloveniji, nekaj let pozneje pa že celo 30 odstotkov višja.

"Država naj si prizadeva pridobiti evropska sredstva"
Tomaž Ogrin
z Inštituta Jožefa Štefana pa se sprašuje, zakaj politika, ki ima škarje in platno v rokah, ne verjame podatkom, ki so pridobljeni na strokoven način. Ob tem zavrača očitke lokalnih oblasti, da civilne iniciative strašijo ljudi z neverodostojnimi podatki. Dodal je še, da bi se država morala potruditi pridobiti evropska sredstva. A je pogoj za to sprejetje zakona o ekološki sanaciji Celjske kotline, za katerega se zdaj pripravljajo strokovne podlage in bi bil tudi model za druga degradirana območja v državi.