Dež je ponoči povzročal težave

DARS po poročanju TV Slovenija obvešča o zaprtih cestah v Laškem, Malencah, Kočevju, Fari in Dolenjskih Toplicah. Zaradi snega je zaprta cesta Strmec–Mangart, čez prelaz Vršič pa je prevoz mogoč samo z verigami. Promet na Vipavskem omejuje močna burja, ki naj bi v sunkih presegala hitrost 120 kilometrov na uro.

Na upravi za zaščito in reševanje so našteli 86 dogodkov, od tega 64 v povezavi z burjo. Gasilci ter delavci komunalnih in cestnih podjetij so ponoči odstranjevali posledice deževja in burje na Primorskem.

Na terenu je bilo aktivnih 35 prostovoljnih gasilskih enot in pet poklicnih. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, iz objektov črpali vodo in odstranjevali podrta drevesa in posledice plazov, so sporočili z uprave.

Foto: Arso
Foto: Arso

Velike količine dežja

Arso je na omrežju X pojasnil, da je v zadnjih 48 urah na severovzhodu države padlo od 50 do 90, drugod pa večinoma od 100 do 200 litrov dežja na kvadratni meter. "To je zelo blizu dolgoletni povprečni količini padavin za ves mesec oktober," je navedel Arso.

Krka že poplavlja

Krka in njeni pritoki počasi naraščajo in poplavljajo na območjih pogostih poplav. V srednjem toku bo naraščala predvidoma do dopoldneva, v spodnjem toku pa do popoldneva. Poplavljene površine se bodo postopno povečevale, pri čemer lahko Krka v spodnjem toku poplavi v širšem obsegu, opozarja agencija.

Poplave na območju Krške vasi. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Poplave na območju Krške vasi. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Kolpa je v zgornjem in srednjem toku po prehodnem upadanju začela spet naraščati, v spodnjem toku pa se njeno naraščanje nadaljuje. Ponoči bo Kolpa poplavljala na izpostavljenih območjih, zjutraj pa se bo pretok začel zmanjševati.

Zaradi močnih padavin velja za jug Slovenije oranžno opozorilo, na jugozahodu pa je napovedana tudi močna burja, opozarja Arso. Krka in njeni pritoki še vedno naraščajo, danes pa lahko v širšem obsegu poplavijo v spodnjem toku. Ponoči naj bi poplavljala tudi Kolpa.

Oranžno opozorilo velja do dopoldneva, ko se bo vreme v osrednji in jugozahodni Sloveniji umirilo. Na jugovzhodu države pa bo zaradi močnega vetra veljalo rumeno opozorilo.

Nevarnost plazov v gorah

Arso tudi opozarja, da je zaradi večje količine snega in vetra nevarnost proženja snežnih plazov v visokogorju 2. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom. "V nedeljo pričakujemo odjugo, zato se bodo s strmih pobočij prožili posamezni plazovi mokrega snega," poudarja Arso in opozarja, da bodo razmere za pot v gore v prihodnjih dneh zelo zahtevne.