Projekt združuje dvoje: opozarjanje na nujnost sprememb, ko gre za mobilnost, in pozive k ozelenitvi vročih točk. Foto: Organizator/Urša Slatner
Projekt združuje dvoje: opozarjanje na nujnost sprememb, ko gre za mobilnost, in pozive k ozelenitvi vročih točk. Foto: Organizator/Urša Slatner

Gre za projekt Mladih za podnebno pravičnost, društva Est=etika in zavodov Bob in 404, s katerim želijo opozoriti na obe problematiki: nujnost trajnostne mobilnosti, pa tudi pomen ozelenitve mest. Z drevesom-kolesom se lahko tako vsakdo zapelje na najbolj vroče točke mesta (t. i. toplotne otoke), kjer je zaradi "neustreznega in nepremišljenega urbanističnega načrtovanja" v kombinaciji s slabo prometno politiko še bolj vroče kot v bližnji okolici, opozarjajo v omenjenih društvih in zavodih.

Sami rešitve za to težavo vidijo v različnih pristopih: v korenitem zmanjšanju prometa in prehodu na trajnostne oblike mobilnosti (javni prevoz, souporaba vozil, kolesarjenje in hoja) in v trajnostnem prostorskem načrtovanju, del katerega je tudi ozelenitev mest.

"Drevesa ob cestah zmanjšajo onesnaženost zraka v okoliških prostorih. Zelene površine zagotavljajo naravno hlajenje, vežejo toplogredne pline, znižujejo hrup in onesnaženost zraka. S takimi ukrepi se ne le prilagajamo na posledice podnebnih sprememb, ampak jih tudi blažimo," so opomnili ob predstavitvi projekta Drevo na kolo.

Drevo-kolo po eni strani ozavešča in opozarja na nujnost sprememb, poleg tega pa se lahko z njim vsakdo zapelje po ljubljanskih ulicah in ga parkira na javnih površinah, kjer bi si želel "ozelenitve oziroma drugih primernih rešitev za odpravo mestnih toplotnih otokov." "Predlagane lokacije, zabeležene s pomočjo GPS-sledilca v kolesu, bomo predali mestnim oblastem skupaj s pozivom k ukrepanju," so še zapisali.