Stanje površinskih voda ogroža onesnaženost zraka, ki je med drugim posledica kurjenja premoga in izpustov iz avtomobilov ter kmetijske industrije. Foto: Pixabay
Stanje površinskih voda ogroža onesnaženost zraka, ki je med drugim posledica kurjenja premoga in izpustov iz avtomobilov ter kmetijske industrije. Foto: Pixabay

"Stanje evropskih voda ni dobro. Naše vode se spopadajo z vrsto izzivov, ki ogrožajo vodno varnost Evrope," je objavo pospremila izvršna direktorica Evropske okoljske agencije (EEA) Leena Ylä-Mononen.

Dobro ali visoko ocenjeno ekološko stanje, ki je merilo zdravja vodnega ekosistema, je doseglo le 27 odstotkov evropskih površinskih vodnih teles, je na spletni strani objavil EEA.

Zgolj 29 odstotkov površinskih voda ima dobro kemijsko stanje

Sorodna novica Voda v dveh naseljih v občini Kanal ob Soči po prvih analizah onesnažena s stirenom

Dobro kemijsko stanje v obdobju 2015–2021 je medtem glede na podatke, ki so jih posredovale države članice EU-ja, doseglo zgolj 29 odstotkov površinskih voda. Boljše rezultate so dosegle evropske podzemne vode, ki so vir večine pitne vode na celini. Med njimi jih je imelo dobro kemijsko stanje 77 odstotkov.

Dobro kemijsko stanje pomeni, da voda ni čezmerno onesnažena s kemičnimi proizvodi in strupenimi snovmi, kot so kemične snovi PFAS in mikroplastika.

Stanje površinskih voda ogroža onesnaženost zraka, ki je med drugim posledica kurjenja premoga in izpustov iz avtomobilov ter kmetijske industrije, katere odpadki onesnažujejo tla, so navedli v organizaciji.

EEA pozval države članice, naj do leta 2030 prepolovijo uporabo pesticidov

V poročilu so zapisali še, da mora evropsko kmetijstvo povečati uporabo bolj trajnostnih ekoloških in agroekoloških praks, spremeniti bo treba tudi prehranjevalne navade.

Evropska agencija za okolje je analizirala 120.000 površinskih vodnih teles in 3,8 milijona kvadratnih kilometrov površin podzemnih vodnih teles v 19 državah EU-ja in na Norveškem. Države članice EEA-ja je ob tem pozvala, naj do leta 2030 prepolovijo uporabo pesticidov.

"Podvojiti moramo prizadevanja, da bodo naši dragocene reke, jezera, obalne vode in druga vodna telesa znova v dobrem stanju," je dejala Ylä-Mononen in dodala, da je treba narediti vse, da bo ta bistveni vir odporen in varen tudi za prihodnje generacije.

Poleg pomanjkanja vode bo Evropa zaradi spreminjanja vremenskih vzorcev izpostavljena še hujšim poplavam. V nekaj mesecih lanskega leta smo bili priča hudim poplavam, ki so zahtevale tudi smrtne žrtve, v Italiji, na Norveškem in v Sloveniji, so spomnili na agenciji.

Cenovno in trajnostno obvladovanje pomanjkanja vode in tveganja poplav bo vse pomembnejše po celotni Evropi. "Vlade morajo med prioritete uvrstiti zmanjšanje porabe vode in obnovitev ekosistemov," so poudarili.