Foto: EPA
Foto: EPA
Kaliforniji še divjajo požari

Samo včeraj je zgorelo več kot 8.000 hektarjev gozda, ki je od Los Angelesa oddaljen približno 30 kilometrov. Ogenj grozi tudi gori Wilson, kjer so postavljeni največji komunikacijski centri v Los Angelesu. Zaradi visoke temperature se je gozdni požar nenadzorovano razširil na vse strani v severnem delu Los Angelesa, resno nevarnost pa predstavlja še več kot 12.000 stavbam. Gasilci napovedujejo, da bodo potrebovali približno teden dni, da bo "ognjena pošast" pod nadzorom.

Ob tem se že dogajajo številne nesreče. Med gašenjem je gasilsko vozilo zdrsnilo vzdolž brega, pri čemer sta umrla dva gasilca. Težave povzročajo številni prebivalci, ki ne upoštevajo evakuacijskih opozoril tamkajšnjih oblasti, zato so bili trije ljudje huje ranjeni.

Schwarzeneggerjevo javno opozorilo
"Vse, ki živite v bližini požara, prosim, da upoštevate evakuacijska pravila mestnih oblasti. Ne bodo vas prosili, da se izselite z območja, če to ne bo potrebno. Poslušajte pozorno, znova nekateri niso poslušali opozoril in so zato huje poškodovani, drugi so dobili opekline. Zato pozorno poslušajte evakuacijska obvestila. Do zdaj imamo štiri evakuacijske centre in imeli jih bomo še več. Nadzirali bomo razmere, menim, da je to pomembno, saj nas skrbi tudi za varnost gasilcev, ki že tudi po 24 ur gasijo brez počitka in opravljajo zelo pomembno delo," je dejal kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger, potem ko je v državi razglasil izredno stanje.

Posledice ognja so občutili že v Aldeni, Glendalu, Pasadeni in La Crescenti.

Kaliforniji še divjajo požari