Avstrija. Foto: EPA
Avstrija. Foto: EPA

Med Garmish-Partenkirchnom in preostalo Nemčijo so zaradi podrtih dreves zaprte nekatere glavne prometne povezave, a policija svari voznike, naj namesto njih ne uporabljajo manjše ceste, ampak naj raje ostanejo doma.

Kljub opozorilom je sneg povzročil številne prometne nesreče. Okoli 12.000 gospodinjstev je na jugu Bavarske ostalo brez električne energije. V Garmish-Partenkirchnu so ostali zaprti vse šole in tudi vrtci. Zaradi 15 podrtih dreves so zaprli magistralno cesto med Garmish-Partenkirchnom in Mittenwaldom. Tudi številne druge ceste so bile na tem območju zaprte.

Rekord že padel
Za ta letni čas so v Nemčiji danes izmerili rekordno višino snežne odeje. V občini Peissenberg so na hribu Visoki Peissenberg z višino skoraj 1000 metrov izmerili 35-centimetrsko snežno odejo. Še nikoli, odkar so leta 1800 začeli meritve na tam območju, niso izmerili tolikšne količine novozapadlega snega v septembru ali oktobru.

Prav tako se je ponekod ustavil železniški promet. "Z vsemi močmi si prizadevamo, da bi promet znova zagnali dopoldne," je pojasnil tiskovni predstavnik avstrijskih železnic ÖBB Rene Zumtobel. Na avstrijskem Tirolskem pa je zaradi obilice snega 30.000 gospodinjstev začasno ostalo brez elektrike. Prizadete so bile predvsem občine v Ötztalu, Piztalu in Imstu. V Seefeldu je zapadlo tudi do 50 centimetrov snega.

Vremenoslovci napovedujejo, da se zapadli sneg ne bo obdržal. Že v soboto naj bi se namreč temperature znova precej dvignile.