V Polhograjskem hribovju odpravljajo škodo, ki jo je prizadejalo ponedeljkovo neurje. Foto: BoBo
V Polhograjskem hribovju odpravljajo škodo, ki jo je prizadejalo ponedeljkovo neurje. Foto: BoBo
Hudorniki in plazovi povzročili veliko škodo
Sanacija cest v Polhovem Gradcu

V sanacijo bodo vključili vse razpoložljive enote v občini, na območje pripeljali večje delovne stroje, s Slovensko vojsko pa se dogovarjajo tudi o postavitvi pontonskega mostu, je povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Franc Koprivec.
Župan: Škode je za 100.000 evrov
Neurje je v občini Dobrova - Polhov Gradec sprožilo okoli 50 zemeljskih plazov, uničenih je od 30 do 50 kilometrov cest, predvsem makadamskih praktično ni več. Poškodovani so bili tudi dva industrijska objekta in deset stanovanjskih hiš. Po oceni župana Franca Setnikarja znaša več 100.000 evrov.

Vzdrževalci cest so do večera poskrbeli za prevoznost in dostop do hiš, potrebno pa bo še celovito popravilo vseh poškodovanih cest in uničenih škarp v vodotokih. Pozno zvečer sta bili popolnoma zaprti še lokalni cesti Škofja Loka-Petačev graben in Smolnik-Črni Vrh.

Nedostopna domovanja
Odneslo je tudi štiri mostove, tako da je še vedno onemogočen dostop do ene izmed stanovanjskih hiš. Z družino na zaradi poškodovane ceste nedostopni kmetiji so sicer prišli v stik, a bodo verjetno potrebovali še nekaj dni, da bodo lahko prišli do njih. Koprivec upa, da bo povezava vzpostavljena do konca tedna.

Večina zemeljskih plazov saniranih
Po besedah poveljnika prostovoljnih gasilcev Polhov Gradec Damjana Plestenjaka so večino zemeljskih plazov že sanirali. Plestenjak je povedal, da ni bilo treba evakuirati nobene družine. Vendar je ob tem opozoril, da so tla namočena in da je še vedno možnost, da se kakšen plaz utrga ob ponovnem močnem dežju.

Veliko denarja je šlo že za žled
Popravilo cest se nadaljuje tudi na škofjeloški strani Polhograjskega hribovja, kjer je močno deževje najbolj prizadelo dolino Hrastnice. Škofjeloški župan Miha Ješe je povedal, da je zlasti na cestah nastala velika škoda. Škofjeloška občina je večino rezervnih sredstev letos že porabila za odpravljanje posledic žleda, tako da se bo sanacija z asfaltiranjem verjetno lahko končala šele prihodnje leto.
Veliko škode tudi na Prevaljah
Podobna pa je tudi prva ocena škode po ujmi v občini Prevalje, kjer je neurje besnelo že v nedeljo, nato pa ponovno v torek. V naselju Leše so v torek meteorne vode zalile kletne prostore 12 stanovanjskih hiš, hudourniki pa so sprožili več manjših in en večji plaz. V Nicini je hudournik zalil kletne prostore stanovanjske hiše.

Velika je škoda tudi v občini Škofja Loka, kjer bodo prve ocene škode imeli predvidoma v četrtek, saj danes še poteka ogled terena. Jasno je, da so vode, plazovi in nanosi popolnoma uničili približno dva kilometra cest, še več kilometrov občinskih cest na območju Hrastnice in Bodoveljske grape pa je močno poškodovanih.
Na terenu so tudi predstavniki Agencije za okolje s svojimi izvajalci, ki pregledujejo strugo potokov Hrastnica in Bodoljščica, kjer je odneslo škarpe, porušen pa je tudi eden izmed jezov. Začeli bodo izvajati nujna sanacijska dela, dolgoročna sanacija pa bo potekala pozneje v dogovoru z občino, ki bo skrbela za sanacijo občinskih cest.

Foto: Bobo

Hudorniki in plazovi povzročili veliko škodo
Sanacija cest v Polhovem Gradcu