Zasnežena Sinja Gorica. Foto: Anže Zadravec
Zasnežena Sinja Gorica. Foto: Anže Zadravec
Sneg v Posavju. Foto: Goran Rovan
Sneg
Komunalne službe odstranjujejo kupe snega v Ljubljani. Foto: BoBo
Zaradi snega več kot 170 nesreč
Sneg povzroča težave v prometu

Padavine bodo ponehale do večera, a ne za dolgo.

Do večera bo največ snega zapadlo v južni in vzhodni Sloveniji, pa tudi v zgornjem Posočju. Padlo bo še od 10 do 20 cm snega, krajevno lahko tudi več. V preteklih 24 urah je snežilo v večjem delu države, razen ob morju in po nižinah Primorske.

Največ snega je zapadlo v hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so na Vojskem izmerili 40 centimetrov snega, v Črnomlju 35 centimetrov, v Ljubljani in okolici pa je bila snežna odeja dopoldne debela okoli 30 centimetrov. Nekaj manj snega je zapadlo na severu in severovzhodu Slovenije.

Zimske razmere povzročajo težave v prometu. Primorska avtocesta je bila zaradi zdrsov tovornih vozil danes zaprta približno 8 ur, na dolenjski avtocesti pa je zaradi izločanja tovornih vozil kolona pred cestninsko postajo Dob dolga okoli štiri kilometre, poroča prometnoinformacijski center.

Avtobusi in vlaki večinoma nimajo zamud
Sneženje je dopoldne povzročilo zamude v železniškem in avtobusnem prometu, a zdaj vlaki in avtobusi večinoma že vozijo po voznih redih. V informacijskem centru Slovenskih železnic na glavni železniški postaji v Ljubljani pojasnjujejo, da imata polurno oz. 40-minutno zamudo le potniška vlaka proti Novemu mestu in Metliki ter v nasprotni smeri.

Zamujata tudi mednarodna vlaka iz Hrvaške - vlak, ki pripelje iz Vinkovcev in pot prek Ljubljane nadaljuje v Avstrijo proti Beljaku, bo predvidoma imel do 90-minutno zamudo, okoli 50 minut pa zamuja vlak, ki v Ljubljano pripelje z Reke. Avtobusi na ljubljansko avtobusno postajo prihajajo po voznih redih, na mariborski postaji pa ima nekaj avtobusov največ desetminutno zamudo.

Zasnežena Slovenija
Na območju Ljubljane
sneženje ni povzročalo večjih zastojev, se je pa promet odvijal počasneje. V mestnem avtobusnem prometu so nastajale zamude na nekaterih progah, v medkrajevnem avtobusnem prometu so bile ponekod do 30-minutne zamude.

Na zgornjem Štajerskem je danes opoldne večinoma nehalo snežiti. Zapadlo je od 15 do 25 centimetrov snega, zimske službe pa od polnoči plužijo in posipavajo ceste. O večjih težavah sicer ne poročajo, prav tako zaradi sneženja ni bilo večjih težav na severnem Primorskem, čeprav tam v ravninskem delu prebivalci snega niso vajeni.

Vabimo vas, da pošljete fotografije snežnih razmer na lokalno@rtvslo.si

Na Gorenjskem je v nedeljo in predvsem v noči na ponedeljek zapadlo od 20 do 30 centimetrov snega. V Beli krajini oz. Črnomlju je od nedelje do ponedeljka dopoldne zapadlo do 35 centimetrov snega, na Celjskem v nižinah od 10 do 20 centimetrov, v višje ležečih predelih pa tudi do 30 centimetrov. Na Koroškem je do dopoldneva zapadlo od deset do 25 centimetrov snega.

V Posavju že več kot 50 cm snega
V Posavju je ponoči zapadlo dobrih dvajset centimetrov snega. Zjutraj je začelo snežiti močneje in tako je do zdaj padlo že več kot 50 cm snega. Ta za zdaj povzroča težave samo v prometu, saj cestne službe ne morejo tako hitro odstraniti snega, ker ta vseskozi močno pada, poroča dopisnik Goran Rovan.

Iz Regijskega centra za obveščanje v Brežicah so popoldan sporočili, da je na cesti Nova vas-Velika Dolina obtičal avtobus s šoloobveznimi otroki, na avtocesti pri Prilipah je osebno vozilo zdrsnilo s ceste v odbojno ograjo, eno drevo je padlo na osebno vozilo na cesti Zgornja Pohanca-Pečice, še eno pa na cesto Brežice-Bizeljsko pri odcepu za Globoko. V nobeni nesreči ni bil nihče poškodovan.

Samo v krški občini je na terenu 50 ekip zimske službe, ki se trudijo zagotoviti prevoznost cest in očistiti pločnike. Da imajo veliko dela, pove tudi podatek, da zajema izvajanje zimske službe v občini Krško kar 485 km cest, 60 km pločnikov in 51.000 kvadratnih metrov javnih parkirnih prostorov. Pluženje in preventivno posipanje so začeli že včeraj ob 17. uri, najprej seveda v višinskih predelih, akcija na cestah pa se je nadaljevala tudi vso noč. Ker je čez dan zapadlo obilo novega snega, so morali izvajalci zimske službe pluženje ponoviti in očitno bodo morali to storiti še večkrat, saj sneženju še ni videti konca.

Zimske službe so bile po vsej Sloveniji na delu vso noč. Zaradi velike količine snega in spolzkih cest pristojne službe voznike pozivajo, naj vožnjo prilagodijo slabšim razmeram.

Zaradi snega več kot 170 nesreč
Sneg povzroča težave v prometu