Izpusti ogljikovega dioksida zaradi uporabe fosilnih goriv so lani dosegli rekordno raven. Foto: Reuters
Izpusti ogljikovega dioksida zaradi uporabe fosilnih goriv so lani dosegli rekordno raven. Foto: Reuters

"Tako kot meteor, ki je izbrisal dinozavre, imamo tudi mi prevelik vpliv. V primeru podnebja nismo dinozavri. Mi smo meteor. Nismo le v nevarnosti. Mi smo nevarnost," je Guterres izjavil v ameriškem naravoslovnem muzeju v New Yorku.

Kot je spomnil v sredo, je služba EU-ja za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus uradno potrdila, da je bil letošnji maj najbolj vroč maj v zgodovini meritev. S tem je maj postal že dvanajsti zaporedni mesec z rekordno visokimi temperaturami, je pojasnil in znova pozval k usklajenemu celostnemu ukrepanju za omejitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. Foto: Reuters
Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. Foto: Reuters

Povprečna svetovna temperatura za 12-mesečno obdobje do konca maja je bila za 1,63 stopinje višja od predindustrijske dobe, je ugotovil Copernicus. To 12-mesečno povprečje sicer še ne pomeni, da je svet že presegel mejo povišanja svetovnih temperatur za 1,5 stopinje, ki je povezana s povprečnimi temperaturami v več desetletjih in onkraj katere po opozorilih znanstvenikov sledijo ekstremne in nepopravljive posledice.

Prav tako je dejal, da je Svetovna meteorološka organizacija (WMO) poročala o 80-odstotni verjetnosti, da bo povprečna letna temperatura po svetu vsaj v enem od naslednjih petih let presegla mejo povišanja za 1,5 stopinje. Ta verjetnost je bila lani 66-odstotna.

"Bitka za 1,5 stopinje bo dobljena ali izgubljena v 20. letih 21. stoletja pod nadzorom današnjih voditeljev. Vse je odvisno od odločitev, ki jih bodo ti voditelji sprejeli zlasti v prihodnjih 18 mesecih," je opozoril.

Ob tem je države pozval, naj prepovejo oglaševanje podjetij, ki proizvajajo fosilna goriva, kot so to številne države že storile za izdelke, ki škodujejo zdravju ljudi, kot je denimo tobak. Hkrati je pozval k uvedbi davka na dobiček podjetij, ki proizvajajo fosilna goriva, za financiranje boja proti globalnemu segrevanju.

Prav tako je znova zahteval, da najrazvitejše države do leta 2030 postopno opustijo rabo premoga, do leta 2035 pa zmanjšajo porabo nafte in plina za 60 odstotkov.

Izpusti ogljikovega dioksida zaradi uporabe fosilnih goriv, glavnega vzroka podnebnih sprememb, so lani dosegli rekordno raven kljub svetovnim dogovorom o omejevanju teh izpustov in hitremu povečanju obnovljivih virov energije.

Premog, nafta in plin še vedno zagotavljajo tri četrtine svetovne energije. Povpraševanje po nafti ostaja veliko.