V Boliviji so se temperature spustile kar 20 stopinj pod ničlo, prebivalce pa je presenetil tudi sneg. Foto: EPA
V Boliviji so se temperature spustile kar 20 stopinj pod ničlo, prebivalce pa je presenetil tudi sneg. Foto: EPA

V Paragvaju je zaradi hudega mraza umrlo deset ljudi, prav tako v Argentini, šest ljudi je umrlo v Urugvaju, trije pa v Braziliji. Temperature na jugu Brazilije so okoli ničle, mraz pa še stopnjuje močan veter. Orangutane v živalskem vrtu v Rio de Janeiru so morali zaradi nenavadnega mraza pokriti z odejami.

V Atacami zapadlo 80 centimetrov snega
Šok so doživeli prebivalci Čila, saj je sneg pobelil puščavo Atacama, ki je sicer najbolj suha puščava na svetu, kjer povprečno na leto zapade manj kot 50 milimetrov dežja. Tokrat je v puščavi zapadlo več kot 80 centimetrov snega, zato so morale reševalne službe zapreti številne lokalne ceste in iz snežnega zameta rešiti več deset motoristov, rešili pa so tudi 36 ljudi, ujetih v avtobusu. Temperature v čilski prestolnici Santiago so se spustile osem stopinj pod ničlo.

Temperature pod ničlo so zabeležili tudi v Urugvaju, v Boliviji, na območju Andov, pa so se temperature spustile kar 20 stopinj pod ničlo. Poleg pa so prizadete tudi živali, kot so lame, ker zaradi zapadlega snega ne morejo do hrane.

Argentina: 15 stopinj pod ničlo
Hud mraz je zajel tudi Argentino, kjer se je živo srebro spustilo med 10 in 15 stopinj pod ničlo, zaradi mraza pa je umrlo deset ljudi. Težave imajo tudi na južnoameriškem nogometnem prvenstvu v Argentini, saj so igralci zaradi mraza oblečeni v po dve majici, na rokah pa imajo rokavice, še bolj pa zebe številne navijače, ki so skriti pod kapami in šali.