Člani sveta bodo razpravo glede te tematike nadaljevali na naslednji seji, ki bo predvidoma konec avgusta ali v prvi polovici septembra. Foto: Reuters
Člani sveta bodo razpravo glede te tematike nadaljevali na naslednji seji, ki bo predvidoma konec avgusta ali v prvi polovici septembra. Foto: Reuters

Kot so nedavno opozorili pridelovalci žit, so predvidene odkupne cene pšenice spet nižje od stroškov pridelave, kar bi lahko vodilo v vnovično izgubo. Če država ne bo posredovala s finančno pomočjo, bodo verjetno številne kmetije, ki bi v dveh letih zapored utrpele izgubo okoli 500 evrov na hektar, razmislile, ali je sploh še smiselno vztrajati pri pridelavi pšenice, so dodali.

Člani sveta za kmetijstvo, posvetovalnega telesa ministrice, so sicer med drugim razpravljali o politiki upravljanja državnih zemljišč ter dolgoročni strategiji kmetijstva in živilstva za novo strateško obdobje.

Kot so sporočili z ministrstva, so se osredotočili predvsem na upravljanje zakupov državnih kmetijskih zemljišč. "Iz razprave je bilo razvidno, da je treba postaviti jasne cilje, opraviti celovito razpravo do morebitno predlaganih sprememb na tem področju ter pri tem temeljiti na kakovostnih analizah in podatkih," so zapisali.

Na ministrstvu si želijo večjega deleža lokalne hrane

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je po njihovih navedbah poudarila, da bi moral biti skupni cilj upravljanje državnih zemljišč v smeri zagotavljanja čim večjega deleža lokalne hrane za oskrbo javnih zavodov v Sloveniji. Pri tem so po njenih besedah pomembne tako družinske kmetije kot tudi kmetijska podjetja ter pridelava in predelava.

Glede dolgoročne strategije kmetijstva in živilstva so člani poudarili pomen določitve ciljev po posameznih kmetijskih sektorjih na podlagi kakovostnih analiz.