Na rumenih območjih so mogoča manjša razlivanja, na oranžnih pa poplave. Foto: meteoalarm.eu
Na rumenih območjih so mogoča manjša razlivanja, na oranžnih pa poplave. Foto: meteoalarm.eu

Meja sneženja bo v tem času še na nadmorski višini okoli 2.100 metrov, medtem ko se bo ob koncu padavin v četrtek predvidoma spustila do nižin.

Zaradi padavin, otoplitve in posledičnega taljenja snega so reke povsod po državi močno narasle. Reka Vipava poplavlja v srednjem toku. Do večera bo začela poplavljati v spodnjem toku, predvidoma na območju vsakoletnih poplav. Kolpa v Radencih še narašča in proti večeru in v sredo lahko poplavi na nižjih ravnicah ob reki. Ljubljanica že poplavlja na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. V torek do večera bodo pretoki rek večinoma ustaljeni, ponekod bodo malo upadli.

Poplavlja lahko tudi morje
V noči na sredo bodo ob obilnem deževju reke v večjem delu države znova naraščale. Zlasti v jugozahodni, osrednji, južni in ponekod v vzhodni Sloveniji lahko reke na izpostavljenih mestih poplavijo, večinoma na območjih vsakoletnih poplav. V Vipavski dolini bodo poplavljena območja nekoliko širšega obsega od vsakoletnih. Vremenoslovci še opozarjajo, da lahko dopoldne morje poplavi najnižje ležeče predele Obale.

V prihodnjih dneh - predvidoma do četrtka - se bo zviševala tudi gladina vode na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa. Od torka zvečer do četrtka opoldne bo namreč v zahodni in južni Sloveniji padlo še od 50 do 80, lokalno do 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Celjsko javno podjetje Vodovod-kanalizacija obvešča uporabnike, da je treba vodo za pitje in pripravo hrane predhodno prekuhavati na območju naselij Frankolovo, Globoče, Ilovca, Jankova, Verpete, Stražica, Bezenškovo Bukovlje, Dedni vrah, Rove, Ivenca, Črešnjice, Male Dole, Podgorje pod Čerinom in Želče.

Plaz ogroža poslopje
Na Ajdovskem manjši zemeljski plaz ogroža gospodarsko poslopje. Ekipe civilne zaščite so na terenu, geologi in hidrologi pa pozorno spremljajo razmere na najbolj kritičnih plazovih v ajdovski in novogoriški občini, je poročala TV Slovenija.

Zaradi razmočenih tal je tudi sicer na izpostavljenih območjih povečana verjetnost trganja zemeljskih plazov. Tudi v gorskem svetu se bo nevarnost snežnih plazov povečala, zlasti tam, kjer ne bo snežilo, ampak deževalo.

Meja sneženja bo v tem času še na nadmorski višini okoli 2.100 metrov, medtem ko se bo ob koncu padavin v četrtek predvidoma spustila do nižin.