Rjavi medved v živalskem vrtu v Rimu se hladi med letošnjim vročinskim valom. Foto: EPA
Rjavi medved v živalskem vrtu v Rimu se hladi med letošnjim vročinskim valom. Foto: EPA

Medvedka je sredi belega dne vstopila v kuhinjo hotela Mille Pini v mestu Scanno v abruški pokrajini L'Aquila. Iz kuhinje je odnesla torto in se usedla na hotelske stopnice. Uslužbenec hotela je o sladkosnedi medvedki nato obvestil upravo narodnega parka, pripetljaj pa je minil brez poškodb za vse vpletene.

Ne gre za prvi incident 25-letne Gemme, ki je letos poleti že povzročila nemir med turisti, saj se je med igro otrok nenadoma pojavila na otroškem igrišču. Gemma sicer velja za nenevarno.

"Ponekod v narodnem parku medvedke pridejo v kuhinjo in jedo slaščice, ne da bi koga zmotile, drugje se prikradejo na vrt in jih ustrelijo," je dogodek komentiral direktor narodnega parka Luciano Sammarone.

Z izjavo se je obregnil ob smrt medvedke Amarene, ki jo je prejšnji teden v mestu San Benedetto dei Marsi ustrelil moški, potem ko je medvedko zasačil na svojem vrtu. Moški trdi, da je streljal iz strahu.

Smrt medvedke Amarene je sicer pretresla prebivalce, zagovorniki pravic živali in več politikov pa so ostro obsodili moškega. Državno tožilstvo je zoper lovca tudi uvedlo preiskavo, saj sumijo, da je Amareno okrutno in neutemeljeno usmrtil, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Apeninskemu rjavemu medvedu grozi izumrtje

Med medvedkino usmrtitvijo sta bila ob njej tudi mladiča, ki ju v narodnem parku še vedno iščejo. Uslužbenci parka so ju poskusili izslediti z vabami, opremljenimi z vonjem njune matere, a niso bili uspešni.

Amarena in Gemma pripadata skrajno ogroženi podvrsti apeninskega rjavega medveda. V naravi je bilo še leta 1980 okoli 100 primerkov te znamenite podvrste, ki je tudi simbol narodnega parka, njihovo število pa se je do danes razpolovilo. Od leta 2010 je bilo v osrednji Italiji ubitih 15 medvedov, trije v narodnem parku Abruzzo.