Minister Vizjak zagotavlja, da država ima načrt za reševanje problematike z odpadnim blatom. Foto: Twitter Ministrstvo za okolje
Minister Vizjak zagotavlja, da država ima načrt za reševanje problematike z odpadnim blatom. Foto: Twitter Ministrstvo za okolje

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je obisk vlade v Podravju začel z obiskom občine Slovenska Bistrica, kjer so mu predstavili problematiko poplavne varnosti in mešanih komunalnih odpadkov. Glede čiščenja odpadnih voda in ravnanja s komunalnim blatom je ponovil, da želijo skupaj s komunalno zbornico vzpostaviti nekaj monosežigalnic komunalnega blata, v povezavi s tem bodo znova pozvali občine, če se katera želi pridružiti, medtem ko komunalno blato že kurijo v sežigalnici pri Celju. Obenem bodo sofinancirali študijo izvedljivosti sežigalnic na čistilnih napravah v Ljubljani in Mariboru ter sofinancirali naprave za termično obdelavo, je dejal.

Sorodna novica Ministrstvo bo znova preverilo interes za monosežig komunalnega blata

Minister računa, da se bo problematika rešila v nekaj letih, v vmesnem času pa je rešitev, da se komunalno blato skupaj s pepelom uporabi za izdelavo posebnega materiala oz. kompozita. Cilj je, da v nekaj letih postanemo samozadostni na tem področju, je dejal minister, ki na terenu v povezavi s tem pričakuje veliko vprašanj, tudi zato, ker ima občutek, da je v javnosti prisotno prepričanje, da država nima načrta, kako s tem. Minister zagotavlja, da ga ima.

Je pa dejal še, da so ob dogajanju v Pivoli zaznali potrebo po dodatni uskladitvi pristojnosti v primerih, ko se je treba hitro odzvati. "Z upravo za zaščito in reševanje se je še treba uskladiti in dogovoriti, kako in kaj, ter jasno začrtati protokole ukrepanja," je dejal minister in dodal, da so zdaj zadeve stekle. V Pivoli imajo pri sanaciji srečo z vremenom, je še dodal minister, ki verjame, da bo sanacija hitro končana.

Na Komunali Slovenska Bistrica so se po besedah direktorja problematike komunalnega blata hitro zavedeli in se o rešitvi s poslovnim partnerjem dogovorili leta 2019, ko so začeli predelavo blata v poseben proizvod, ki ga uporabljajo na odlagališču nenevarnih odpadkov za gradnjo pregrad. Tako imajo po besedah Tramška popolni nadzor nad vsem blatom.

Vizjak: Inšpekcija v primeru ljubljanskega Zaloga v izvršbo

Inšpekcija za okolje in prostor je v primeru neustreznega skladiščenja odpadkov v ljubljanskem Zalogu sprožila postopek izvršbe, je dejal Vizjak. Podjetju ML Surovine grozi tudi odvzem okoljevarstvenega dovoljenja. Inšpekcija je podjetju naložila sanacijo območja v Zalogu, je poudaril Vizjak. "Odpadki in komunalno blato so skladiščeni na neustrezen način. Povzročitelj je dobil odločbo, a roka ni spoštoval, zato je šla inšpekcija v izvršbo," je dejal ob robu obiska vlade v Podravju.

Sorodna novica Krajani znova opozarjajo na pretečo ekološko katastrofo in vedno bolj neznosen smrad

Na ministrstvu za okolje in prostor so dodatno pojasnili, da je inšpekcija za okolje in naravo v torek opravila inšpekcijski nadzor pri zbiralcu odpadkov ML Surovine. "Ker zavezanec ni spoštoval z odločbo odrejenih ukrepov inšpektorja in še vedno zbira odpadke v nasprotju z načrtom zbiranja odpadkov, ki določa, da se morajo odpadki skladiščiti znotraj pokritih in zaprtih objektov, bo inšpektor nadaljeval z izvršilnim postopkom," so zapisali. Inšpektorji bodo podjetju izdali tudi nov sklep, s katerim se bo določil nov rok za izpolnitev obveznosti in mu hkrati zagrozil z novo, višjo denarno kaznijo, so dodali.

Inšpekcija je na agencijo za okolje (Arso) podala tudi predlog za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja povzročitelju, je povedal Vizjak. "Prizadeval si bom, da bo ta postopek končan čim prej," je dodal. Obenem je minister poudaril neustrezne pravne podlage. V primerih, kot je zaloški, je namreč potrebna hitra intervencija. Interesent, ki bi stanje v Zalogu saniral, se je že javil, a je treba najti še pravno podlago, je pojasnil. Ustreznejše postopke naj bi prinesel novi zakon o varstvu okolja, ki je po Vizjakovih besedah "tik pred sprejemom na vladi". Tako v prihodnje ne bo več različnih tolmačenj predpisov in podobnega dogajanja, ukrepanje pa bo lahko hitrejše, je sklenil.

Inšpekcija zanika navedbe o večletnem čakanju na dovoljenje za izvoz

V Četrtni skupnosti Polje in Civilni iniciativi proti nepravilnemu skladiščenju odpadkov so na začetku tedna od pristojnih organov zahtevali, da se z odlagališča podjetja ML Surovine odstranijo vsi odpadki, ki negativno vplivajo na zdravje krajanov Zaloga. Ti so že od aprila lani opozarjali na nevzdržne razmere zaradi smradu, ki naj bi ga z nepravilnim skladiščenjem elektrofiltrskega pepela in mulja ter drugih odpadkov povzročalo omenjeno podjetje.

V ML Surovine so isti dan sporočili, da so sredi pogajanj za odvoz z registriranimi prevzemniki v Sloveniji. "Naš poslovni partner čaka že več kot leto na dovoljenje za izvoz, prek katerega bi blato predali v predelavo v tujino," so še navedli. Na inšpekciji te navedbe zanikajo. Da poslovni partner čaka na soglasje za pošiljanje odpadkov čez mejo več kot eno leto, ne drži, so zatrdili. Trenutno imajo namreč v obravnavi le dve vlogi za pošiljanje odpadnega blata v tujino, prvo so prejeli letos aprila, drugo pa junija.

Žagar: Rešitev je toplotna obdelava

Ivan Žagar rešitev za odpadno blato vidi v termični obdelavi. Foto: BoBo
Ivan Žagar rešitev za odpadno blato vidi v termični obdelavi. Foto: BoBo

Tudi župan Občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar je ocenil, da pri njih sistem ravnanja s komunalnim blatom dobro deluje, da pa je na splošno treba ta vprašanja sistemsko rešiti na območju celotne Slovenije. Žagar rešitev za blato vidi v termični obdelavi, podobno meni tudi glede mešanih komunalnih odpadkov, kjer pa je poudaril predvsem nujnost ozaveščanja za to, da se bodo količine odpadkov močno zmanjšale.

Ob obisku Podravja se bo minister Vizjak, kot je še dejal, pogovarjal tudi o vodooskrbi, ki ponekod še ni rešena. Glede tega je izrazil upanje, da bo v četrtek predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila sklep, da je načrt za okrevanje in odpornost potrjen, ker bo to predpogoj za objavo razpisov tudi s tega področja. Občine pa minister poziva, da pravočasno pripravijo vso potrebno dokumentacijo in dovoljenja.