Foto:
Foto:

Najbolj so narasle vode na cerkljansko-idrijskem območju in v Poljanski dolini.

Poljanska Sora in Gradaščica sta poplavili nekaj cest in zalili številne kleti. Na območju občine Tolmin se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov. Zaradi njih je zaprtih več krajevnih cest na Gorenjskem in severnem Primorskem.

Izginil v reki
V naraslo Gradaščico je zapeljal voznik z osebnim vozilom, tri ljudi so rešili, enega pa še iščejo.

Močno deževje z nevihtami je povzročilo največ nevšečnosti na cestah. Ceste so še vedno mokre in spolzke, zato previdno na poti. Cesta od Ljubljane proti Polhovemu Gradcu je bila poplavljena, prav tako cesta Idrsko-Peršeti. Poplavilo je izvoz za Grosuplje na avtocesti Korenitka-Ljubljana.

Zemeljski plazovi so povzročili oviran promet na cestah Podbrezje-Posavec, Cerkno-Želin in Vrata-Most na Soči. Trenutne razmere na cestah pred odhodom na pot preverite na prometno-turističnem portalu RTV Slovenija.
Vodostaj začel upadati
Večina rek v zahodni in osrednji Sloveniji je v svojem zgornjem toku pozno popoldne začela upadati, naraščale pa so v spodnjem toku. Še vedno poplavljajo Bohinjska Bistrica, Poljanska Sora, Gradaščica in Mali graben, tudi na območjih, kjer poplave niso pogoste, so sporočili iz Agencije RS-a za okolje.

Ob predvidenih padavinah bodo reke po vsej državi v noči na ponedeljek, zlasti v spodnjem toku, še naraščale, predvsem Soča, Idrijca, Sava Bohinjka, Sava v srednjem in spodnjem toku, Sora, Reka, Ljubljanica, Kolpa, ponoči tudi Savinja in manjše reke v severovzhodni Sloveniji.

Največji pretoki rek v spodnjem toku bodo povečini veliki letni pretoki. V hribovitih predelih zahodne, južne, jugovzhodne in osrednje Slovenije lahko ob izdatnih padavinah še narastejo hudourniki in manjši potoki.