Na Aljaski so tovrstni prizori, ko imajo hiše leden oklep, običajni, a letos so na enem delu izmerili skoraj 20 stopinj Celzija. Foto: Reuters
Na Aljaski so tovrstni prizori, ko imajo hiše leden oklep, običajni, a letos so na enem delu izmerili skoraj 20 stopinj Celzija. Foto: Reuters

V Ketchikanu so se na božični dan temperature spustile na minus 18 stopinj Celzija, kar je bil eden najhladnejših božičev v zadnjem stoletju, poroča BBC.

Zaradi vremenskih ekstremov – močne snežne in dežne padavine so ceste spremenile v nevarne ledene ploskve – so oblasti opozarjale na veliko previdnost. Strokovnjaki so pojasnili, da je topel zrak s Havajev zrak na Aljaski letos decembra spremenil v zelo vlažnega, to pa je za seboj prineslo močne snežne in dežne padavine v notranjih delih države. Običajno je december mrzel in suh. Obilnemu snegu je sledilo močno deževje, zaradi česar je pokrajino objel leden oklep. Prebivalci so se spoprijeli z električnimi mrki, zaprtji cest in odpovedjo delovnih obveznosti.

Po nekaterih napovedih naj bi se led obdržal vse tja do marca ali aprila, je za BBC dejal okoljski strokovnjak Rick Thoman in ob tem dodal, da so ekstremi toplih in mrzlih temperatur v zadnjih 20 letih jasen znak podnebnih sprememb. Že ta konec tedna naj bi se hladne temperature vrnile, v Fairbanksu naj bi se spustile do –29 stopinj Celzija.

Guardian navaja študijo, pretekli mesec objavljeno v reviji Nature Communications, ki napoveduje, da bo okoli leta 2060 ali 2070 na Aljaski pozimi padlo več dežja kot snega.