Ministrstvo za kmetijstvo, ki se je odločilo za izreden odstrel sivih vran, ne sliši opozoril ornitologov. Foto: Krajinski park Sečoveljske soline
Ministrstvo za kmetijstvo, ki se je odločilo za izreden odstrel sivih vran, ne sliši opozoril ornitologov. Foto: Krajinski park Sečoveljske soline
Polemika: Odstrel vran

Ministrstvo za kmetijstvo je namreč izdalo odločbo o izrednem odstrelu teh ptic, ki naj bi bila izvršena do avgusta. Razlog: prevelika namnožitev vran, ki povzročajo precejšnjo škodo na kmetijskih površinah in napadajo celo ljudi. V urbanih območjih je vse več prijav zaradi škode na stanovanjskih objektih, na vrtovih, veliko pa je tudi pritožb zaradi iztrebkov vran. Škoda, ki so jo vrane povzročile lani, se je v primerjavi z letom prej potrojila in je znašala 23.000 evrov, je poročala TV Slovenija.

Naravovarstveniki: Ministrstvo krši evropsko direktivo
Izredni poseg v populacijo sivih vran, ki veljajo za eno najbolj bistrih avtohtonih vrst ptic, naj bi se z odstrelom izvrševalo zunaj naselij. Kako število ptic zmanjšati v naseljih, kjer je streljanje prepovedano, pa še ni dorečeno.

Po pričakovanjih pa je napovedano ubijanje ptic v obdobju gnezdenja naletelo na oster protest naravovarstvenikov. Društvo za opazovanje in preučevanje ptic je prepričano, da pogoji za izredni odstrel niso izpolnjeni in da ministrstvo krši evropsko direktivo o pticah.

Pred odstrelom nobenih analiz
Da se je ministrstvo vprašanja prevelikega števila vran lotilo brez resnih analiz, kaže na to, da ni določeno, koliko ptic se sploh sme odstreliti - nekaj ali deset ali več sto. Še manj je znano, kolikšno število vran bi bilo za slovenske razmere še vzdržno, navaja TV Slovenija. Glavni razlogi za vse številčnejšo populacijo sivih vran v naseljih so neurejena odlagališča in lahek dostop do hrane.

M. N.

Polemika: Odstrel vran