Odvetnik Roger Cox (levo) in Donald Pols, direktor organizacije Milieudefensie po razglasitvi razsodbe sodišča v Haagu. Foto: EPA
Odvetnik Roger Cox (levo) in Donald Pols, direktor organizacije Milieudefensie po razglasitvi razsodbe sodišča v Haagu. Foto: EPA

"To je odlična novica za vse nas in naše otroke," so sporočili z nizozemske organizacije Milieudefensie voor Veranderaars (Prijatelji Zemlje), ki je vložila tožbo proti naftnemu velikanu.

Sorodna novica Boštjan Videmšek: "Ene same države ni na tem svetu, ki bi bila brez greha"

Nizozemsko sodišče je tej tretji največji naftni družbi na svetu s sodbo naložilo, da mora do leta 2030 izpuste toplogrednih plinov zmanjšati za 45 odstotkov glede na leto 2019. To je zgodovinska sodba proti enemu izmed največjih onesnaževalcev na svetu in pomembna zmaga okoljskih organizacij.

"Shell bo moral prilagoditi svoje delovanje, tako da bo moral začeti zmanjševati emisije že zdaj. Seveda ni odvisno od sodnika, da bo Shellu naložil, kako bo to naredil, vendar pa podjetje ne bo več moglo črpali nafte in zemeljskega plina v obsegu, kot ga je do zdaj," dodajajo v organizaciji, v kateri so prepričani, da bo sodba "spremenila svet".

Okoljevarstveniki prepričani, da bodo sledile druge tožbe po svetu

"Četudi se Shell odloči za pritožbo, bodo tej sodbi sledili tudi drugi primeri po vsem svetu, politiki ter podjetja, ki črpajo nafto in zemeljski plin, pa bodo pod večjim pritiskom," so dejali. V organizaciji so prepričani, da bodo naftne korporacije v prihodnje "manj naklonjene vlaganju v fosilna goriva, ki onesnažujejo okolje. Podnebje je danes zmagalo."

Sorodna novica Shell mora kmetovalcem v Nigeriji plačati kompenzacijo za razlitja nafte

Kot je za Drugo jutranjo kroniko na Radiu Slovenija povedala Živa Kavka Gobbo iz društva Focus, je "sodišče prepoznalo, da morajo tudi mednarodne korporacije igrati svojo vlogo pri blaženju podnebnih sprememb. To pomeni, ne samo da bo Shell kot eden izmed desetih največjih onesnaževalcev moral znižati lastne emisije in spremeniti politiko do fosilnih goriv, pomeni tudi, da bodo druge transnacionalne družbe morale podobno slediti temu primeru. Sledili bodo drugi primeri in druge sodbe, ki bodo to potrdile."

Shell je pritožbo že napovedal. Kot poroča Euronews.Green, pa odločitev sodišča veže mednarodno korporacijo zgolj na Nizozemskem.

Shell v obnovljive vire vložil le štiri odstotke prihodkov

Tožbo je pred dvema letoma organizacija Milieudefensie voor Veranderaars vložila v imenu šestih organizacij, med njimi so tudi Greenpeace in 17.000 državljanov, ki so podjetju očitali, da je več deset let zavestno ravnalo v nasprotju s podnebnimi zavezami ter s tem kršilo tako nizozemsko zakonodajo kot evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

"Shell je največji onesnaževalec na Nizozemskem. Družba je pridelala devetkrat več ogljikovega dioksida kot celotna Nizozemska. Znano je, da Shell že od šestdesetih let prejšnjega stoletja ve, da črpanje nafte in zemeljskega plina škoduje podnebnim razmeram," je pisalo v tožbi. Organizacija Milieudefensie je ob tem navedla, da je Shell le štiri odstotke svojih prihodkov vložil v obnovljivo energijo.

Sodba Shellu o zmanjšanju izpustov CO2