Razbesnela nevihta v Črnomlju bo državo drago stala. Foto: RTV SLO
Razbesnela nevihta v Črnomlju bo državo drago stala. Foto: RTV SLO
22. julija je neurje povzročilo veliko škode. Foto: RTV SLO

V občini Črnomelj je nedavno neurje s točo povzročilo za skoraj milijardo tolarjev škode. O milijardni škodi poročajo tudi iz Podčetrtka in Kozjega.
V občini Kozje je skupna škoda 832 milijonov tolarjev, neocenjena pa je še škoda na vodotokih v Osredku. V Podčetrtku so prijavili za 350 milijonov tolarjev škode, pri čemer pa niso upoštevali posledic na državni infrastrukturi, tako da bo skupna škoda v tej občini verjetno presegla petsto milijonov tolarjev.

Milijarda škode le v Črnomlju
Le na stanovanjskih, gospodarskih objektih in infrastrukturi v Črnomlju je škode za skoraj 400 milijonov tolarjev. Kot oreh debela toča, ki je razbila strehe šol, vrtcev in zdravstvenega doma, voda pa je nato zalila prostore, je povzročila za 150 milijonov tolarjev škode in za dodatnih 80 milijonov v tovarniških prostorih Danfossa. Za sanacijo poškodovanih lokalnih cest in javnih poti bo potrebno odšteti 50 milijonov tolarjev.

Že ta teden lahko v obeh občinah pričakujejo nekaj denarja od države kot pomoč za najbolj nujno sanacijo, kar je vlada sklenila na zadnji seji pred počitnicami.