Nevihta z debelo točko je Slovensko Bistrico zajela v soboto okoli 15.30. Foto: MMC RTV SLO/uporabnik
Nevihta z debelo točko je Slovensko Bistrico zajela v soboto okoli 15.30. Foto: MMC RTV SLO/uporabnik

V Regijskem centru za obveščanje Maribor so med sobotnim neurjem s točo dobili obvestila predvsem o poškodovanih strehah, podrtih drevesih in meteorni vodi v objektih.

Iz štaba Civilne zaščite Slovenska Bistrica so v soboto poročali, da je bilo v popoldanskem neurju s točko poškodovanih več kot 150 stanovanjskih in drugih objektov, a je ta številka narasla. "Po trenutnih podatkih je poškodovanih približno 350 objektov, prijave pa še prihajajo," je za Radio Slovenija dejal župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar.

Sorodna novica Po državi močnejše nevihte s točo, ki je klestila na Štajerskem in v Prlekiji

"Treba je poudariti, da je nevihta prizadela celotno območje občine, najbolj pa je bilo prizadeto območje mesta Slovenska Bistrica s širšo okolico in še dveh krajevnih skupnosti – Zgornja Ložnica in Vrhole–Prevole," je dodal župan.

Največ škode je nastalo na ostrešjih hiš in drugih objektov, toča pa je ob tem poškodovala številna vozila in uničevala fotonapetostne elektrarne. Večjo škodo so imeli na postaji RTP-ja in na trgovskem centru Spar v Slovenski Bistrici.

Škodo na terenu po navedbah Žagarja odpravlja 150 gasilcev z območja Slovenske Bistrice, zaradi obsega intervencij pa so za pomoč prosili tudi gasilce s sosednjih območij. "Do zdaj je bila sanirana slaba polovica objektov. Verjetno vsega danes niti približno ne bo mogoče zaključiti, prioritetno (gasilci, op. a.) rešujejo najbolj poškodovane objekte, tam, kjer gre res za zagotavljanje strehe nad glavo," je ob tem dejal župan.

V sosednji občini Oplotnica so medtem obravnavali 81 dogodkov, v katerih so bile prav tako poškodovane strehe na stanovanjskih in gospodarskih objektih. V občini Maribor so zaznali tri dogodke zaradi poškodbe strehe ali podrtega drevesa, v občini Rače - Fram pa enega.

Neurje z debelo točo je zajelo tudi občino Slovenske Konjice, prav tako so gasilci več klicev na pomoč zaradi razkritih streh objektov in podrtih dreves prejeli iz občine Šmarje pri Jelšah.

Klestila je toča v velikosti jabolk

Vročina se bo v prihodnjih dneh stopnjevala

Dan po neurjih je sončen z nekaj oblačnosti, pozno popoldne pa ni povsem izključena kakšna nevihta.

Ob tem je Agencija RS za okolje izdala opozorilo, saj bo predvsem sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev. Za jugovzhod države velja oranžno opozorilo, za preostali del rumeno.

V ponedeljek se bo opozorilo po napovedih razširilo na jugozahod države, v torek, ko bo še nekoliko bolj vroče, pa se bo razširilo na vso državo, razen za severozahodni del države. V sredo bo sončno, znova pa bodo popoldanske nevihte postale verjetnejše, še navaja agencija.