Občine moti ukinitev koncesij, prav tako poudarjajo, da bi morala država reševati problematiko neplačnikov. Foto: EPA
Občine moti ukinitev koncesij, prav tako poudarjajo, da bi morala država reševati problematiko neplačnikov. Foto: EPA

Oskrba s pitno vodo funkcionira odlično, zato ne vidimo razloga za tako korenite spremembe zakonodaje, pravi župan Cerknice in predstavnik skupnosti občin Marko Rupar. Težavo vidi za začetek v napovedanem ukinjanju koncesij. Majhne občine nimajo sredstev za režijski obrat in so ponekod podelile koncesijo sosednji občini, če se to ukine, lahko nastopijo težave z oskrbo.

"Kar nekaj bi jih bilo ogroženih pri oskrbi s pitno vodo. Tu se pač ne gremo neke igrice. Tu so zadeve resne in tudi kontrole morajo biti," pravi Rupar.

Država bi po njegovem mnenju morala po drugi strani prevzeti vprašanje neplačnikov.

"Če ne bo krovni zakon za celotno državo, potem se posamezne občine s tem ne morejo ukvarjati, ker bo spet en kup različnih teorij in različnih rešitev," dodaja.

Direktor zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc po drugi strani poudarja, da je postavljanje cen neupravičeno prepuščeno občinam brez upoštevanja polnega pokritja stroškov, kar lahko komunalna podjetja, ki se ne bodo mogla prilagoditi, vodi v propad.

Najbolj pa jih moti prepoved podizvajanja nalog, ki bi jih moral po novem opravljati izvajalec gospodarske javne službe. Med take sodi denimo monitoring kakovosti pitne vode, ki ga zdaj izvaja nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

"Nemogoče je, da boš naredil laboratorij in ga certificiral, še posebej ne majhni izvajalci. Mogoče bi ga Ljubljana lahko celo naredila, Voka Ljubljana. Drugih pa si skoraj ne znam predstavljati. Mogoče še Mariborski vodovod, potem je pa konec. Nihče ne bo prenesel tega stroška," poudarja Zupanc.

Takih nalog je še mnogo, denimo okvare na vodovodu, pri čemer nihče ne more imeti v stalni pripravljenosti težke mehanizacije, še pravi Zupanc. Z ministrstvom zdaj poteka usklajevanje in pristojni so pokazali nekaj razumevanja za pripombe, še pravita sogovornika.