Večina medvedov je zaradi toplega vremena že zunaj, le nekatere medvedke z mladiči so še v brlogih. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Večina medvedov je zaradi toplega vremena že zunaj, le nekatere medvedke z mladiči so še v brlogih. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO/P.S.

Starešina Lovske družine Velike Lašče Viktor Čeč je povedal, da so medveda izsledili v soboto zvečer približno 400 metrov od kraja incidenta na travniku, je poročal portal 24ur.com.

"Na podlagi opisov sklepam, da je pravi"
Čakali smo ga na raznih koncih in lovec ga je zagledal ter odstrelil,” je dejal Čeč in dodal, da je bil medved mlajši, star približno tri leta in težek 80 kilogramov. Čeč na podlagi opisov medveda sklepa, da je pravi. "Medved je odstreljen, tako da mislim, da ne bo več težav, vsaj s tem medvedom ne," je še povedal.

Kako se izognemo srečanju z medvedom:
-
Predvsem skušajmo z glasno hojo in govorjenjem opozarjati morebitne medvede, še bolj pa medvedke z mladiči, da smo v gozdu.

- Če do srečanja kljub temu pride, ohranimo mirno kri in se umaknimo tako, da medved našega umika zaradi krčevitih kretenj ne bi razumel kot napad. Če naletimo na medvedjega mladiča, se čim hitreje umaknimo v smeri, od koder smo prišli.

Vir: MOP


Agencija RS za okolje (Arso) je izredno dovoljenje za odstrel medveda, ki je napadel in lažje poškodoval 45-letnega moškega, izdala v sredo. Za izredno dovoljenje so se odločili, ker se je medved po napadu še dvakrat pojavil v bližini naselja in na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije.

"Izdaja dovoljenja je nezakonita, nepotrebna in neetična"
V Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice so bili prepričani, da je izdaja dovoljenja za odstrel medveda nezakonita, nepotrebna in neetična. Dovoljenju za odstrel pa so nasprotovali tudi v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije in v stranki SMS - Zeleni Evrope.

Nekaj dejstev o vedenju medvedov:

- Najbolj nevarna je medvedka z mladiči. Ti se skotijo pozimi, iz brloga pa jih odpelje maja.
- Medvedka ne gre takoj v napad, saj včasih skuša človeka odvrniti od nadaljnjega približevanja z zastraševalnim pristopom, ko se dvigne na zadnje noge in grozeče renči ter rjove. Tako želi "napadalca" odgnati, če ji to ne uspe, pa lahko tudi napade.
- Medved se lahko v skoku požene nekaj metrov daleč, teče pa s hitrostjo tudi do 50 kilometrov na uro.
- Medved napade le, če se čuti ogroženega, nikoli zaradi lakote ali "krvoločnosti". Medvedka pa napade tudi, če čuti, da človek ogroža njene mladiče.

Vir: MOP


Marko Jonozovič
, vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo na Zavodu za gozdove Slovenije in koordinator intervencijske skupine za težave z velikimi zvermi, je po dogodku pojasnil, da je bil za napad medveda kriv predvsem splet okoliščin. Domačin iz vasi Hrustovo je med sprehodom v gozdu pohodil medveda, ki je ležal na svojem dnevnem ležišču, in "ko je medved planil pokonci, je planil neposredno na človeka".