Kit je zaslovel leta 2019. Foto: Reuters
Kit je zaslovel leta 2019. Foto: Reuters

Beluga kita ali belega kita so prvič opazili v norveških vodah pred petimi leti blizu otoka Ingoya, približno 415 kilometrov od Murmanska, kjer je sedež ruske severne flote.

Pozornost je pritegnil, ker beluge redko opazimo tako daleč južno od Arktike. Poleg tega je imel na sebi oprsnico in snemalno napravo, zato so se pojavile teorije, da ga je opremila ruska tajna služba. Od tod tudi ime Hvaldimir, hudomušna zloženka besed "hval" (kit po norveško) in "Vladimir" po ruskem predsedniku Vladimirju Putinu.

Odkritje je privedlo do preiskave norveške obveščevalne agencije, ki je pozneje povedala, da je kita verjetno trenirala ruska vojska, saj se je zdelo, da je navajen na ljudi. Kot so domnevali, je bil Hvaldimir v ujetništvu v Rusiji kot del raziskovalnega programa, preden je prestopil v norveške vode. Moskva obtožb ni nikdar komentirala.

Hvaldimirjevo truplo je konec tedna v zalivu na severozahodni obali Norveške odkrila nevladna organizacija Marine Mind, ki že leta spremlja njegovo gibanje. "Hvaldimir ni bil le beluga kit, bil je svetilnik upanja, simbol povezanosti in opomin na globoko vez med ljudmi in naravo," je na družbenih omrežjih zapisala organizacija.

Njegovo truplo so v ponedeljek prepeljali na norveški veterinarski institut na obdukcijo, poročilo pa naj bi bilo pripravljeno v treh tednih.

Bo policija odprla preiskavo?

Regina Crosby Haug, vodja organizacije One Whale, ki si je Hvaldimirjevo truplo ogledala v ponedeljek, je za AFP povedala, da je imel "po telesu več ran od krogel".

"Poškodbe na kitu so alarmantne in take narave, da se ne da izključiti kriminalnega dejanja – šokantno je,” pa je povedala direktorica organizacije Noah Siri Martinsen. "Glede na sum kriminalnega dejanja je ključno, da se policija hitro vplete."

Direktor organizacije Marine Mind Sebastian Strand pa je dejal, da so videli poškodbe na kitovem telesu, a da je prezgodaj, da bi vedeli, kaj je izvor teh poškodb. Nekatere bi lahko povzročile ptice, za druge pa ni imel razlag.

Življenjska doba kitov je 40–60 let, Hvaldimir, ki je na Norveškem užival malodane zvezdniški status, jih je dočakal le 15.

Organizaciji za zaščito živali Noah in One Whale sta sporočili, da sta pri norveški policiji vložili prijavo in jo pozivata, naj odpre kazensko preiskavo, poroča AFP.