Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. vir: ARSO

"Deževnega dneva bo kmalu konec, kar pa ne pomeni, da smo s padavinami končali. Te se bodo nadaljevale tudi v noč, a tako močnih nalivov, kot smo jih beležili čez dan v Vedrijanu, ne pričakujemo več. Omenjena postaja v Vedrijanu je zbrala 153 mm, drugod po državi je padlo nekje od 40 do 100 mm dežja," je Arso zapisal na X-u.

Tako je meteorna voda zvečer poplavila ceste in nekaj hiš v občini Žalec, tudi drugod so narasle reke, meteorna voda pa je ogrožala tudi nekaj cest, zato so na pomoč priskočili gasilci in štabi civilne zaščite. Ekipe bodo na terenu do jutra. Popoldne je bilo najbolj burno v okolici Nove Gorice, kjer je v nalivu med 16.00 in 16.30 padlo 45 mm dežja, na družbenem omrežju X piše Arso. V Goriških Brdih so hitro in močno narasli vodotoki Reka - Neblo, Kožbanjšček - Neblo in Idrija - Golo Brdo.

Padavine bodo ponehale jutri čez dan, najkasneje na vzhodu države. Predvsem v severni Sloveniji bo pihal severni veter, burja na Primorskem bo slabela. Hladno bo. Najvišja dnevna temperatura bo od 10 do 13, nekaj stopinj višje, do 18 °C, bo ob morju, še sporoča Arso.

Kaj se je dogajalo čez dan

Obilne padavine so čez dan nevšečnosti povzročale predvsem na Obali. Na upravi za zaščito in reševanje so našteli 368 dogodkov, največ v regijskem centru Koper, in sicer 212.

Nevihtno dogajanje je v zadnjih urah najbolj izrazito v okolici Nove Gorice, je Arso popoldne objavil na Facebooku. Ob močnem nalivu v Goriških Brdih so med 16.30 in 18.00 hitro in močno narasli vodotoki Reka - Neblo, Kožbanjšček - Neblo in Idrija - Golo Brdo. Prav tako so popoldne precej narasli vodotoki v Goriških Brdih in prestopili bregove. Na običajnih območjih se razlivajo tudi Dravinja in Savinja s pritoki ter posamezne reke v osrednji Sloveniji.

Podrobne informacije o stanju na cestah lahko spremljate tukaj.

Podatki agencije za okolje o višini padavin. Foto: Arso
Podatki agencije za okolje o višini padavin. Foto: Arso

Zvečer in v noči na petek bodo ob krajevno močnejših padavinah še lahko hitro narasli in se razlivali hudourniki in manjše reke v večjem delu države, posamezni vodotoki lahko tudi poplavijo, sporočajo iz Arsa.

V petek bodo še naraščale Sava v spodnjem toku, Ljubljanica, Krka in reke na vzhodu države, ki se lahko razlivajo na običajnih območjih. V soboto se bo večina pretokov po državi zmanjševala, le Mura bo še naraščala. Na zahodu bo prevladovala srednja, na vzhodu države pa velika vodnatost rek.

Reke so se tudi ohladile. Bohinjsko jezero ima 18 stopinj Celzija, Blejsko jezero 22, morje pa ohranja 26 stopinj.

Na intervencijah je zaradi padavin danes posredovalo 113 gasilcih enot, od tega deset poklicnih. Gasilci so prečrpavali meteorno vodo iz poplavljenih prostorov stanovanj, trgovskih centrov, gradbenih jam, vrtnarij, vrtcev in osnovnih šol, ob tem pa so objekte preventivno zaščitili z protipoplavnimi vrečami. Skupaj z delavci komunalnih podjetij so čistili propuste in odtoke ter čistili vozišča zaradi nanosov kamenja, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje.

Dež je pričel ponoči padati v zahodni Sloveniji, proti jutru pa je nad Primorsko nastal pas močnih padavin, ki je povzročili nalive zlasti v slovenskem Primorju. V Slovenski Istri je samo v nekaj urah padlo več kot petdeset litrov dežja na kvadratni meter, krajevno pa tudi sto milimetrov padavin.

Močni nalivi v slovenski Istri ohromili promet

Padavine so čez dan zajele celotno Slovenijo. Vmes so nastajala krajevne nevihte, kjer je padlo od 20 do 60 milimetrov padavin. Ob tem so naraščali vodotoki in nastajali so hudourniki. Meteorna voda je poplavljala predvsem prostore objektov, vozišča, podhode, povišani vodotoki pa so ogrožali objekte in ponekod poškodovali mostove. Zaradi vetra in razmočenega terena so se podirala tudi drevesa in elektro drogovi, so še zapisali.

Zvečer je močno deževje zajelo območje Žalca. Neurje.si na svoji facebook strani poroča, da je zalilo nekaj hiš.

Zvečer in v noči na petek bodo po napovedih Arsa predvsem na jugu Slovenije še obilne padavine z nalivi. Pozno popoldne in zvečer bo v notranjosti za krajši čas zapihal okrepljen veter severnih smeri. Burja na Primorskem bo v sunkih dosegla hitrosti do 100 kilometrov na uro. Jutri bo oblačno, padavine bodo ponehale, so še dodali na Arsu.

Nalivi povzročajo zastoje vode na cestiščih

Nevarnost za nastanek zemeljskih plazov

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije je zaradi napovedanih obilnih količin padavin povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov za območje celotne Slovenije in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Ob obilnejših padavinah se pričakuje močan porast vodotokov in hudourniških vodotokov, ki lahko prenašajo večje količine materiala, so sporočili s Centra za obveščanje RS.

Neurje je največ nevšečnosti povzročilo v Istri