Krajani Vevč so se dolgo upirali prihodu moščanskega Papir Servisa. Tokratna bitka je dobljena. Foto: BoBo
Krajani Vevč so se dolgo upirali prihodu moščanskega Papir Servisa. Tokratna bitka je dobljena. Foto: BoBo

Odločba je seveda razveselila krajane, zbrane v lokalno civilno iniciativo in društva, predvsem pa nevladno organizacijo Alpe Adria Green, ki je okoljevarstveno dovoljenje v njihovem imenu sodno izpodbijala.

Potem ko je Agencija RS za okolje Papir Servisu izdala okoljevarstveno dovoljenje za lokacijo v Vevčah, so se krajani in civilne iniciative nanj pritožili, a je ministrstvo za kmetijstvo in okolje pritožbe zavrnilo oz. zavrglo. Krajanom je tako ostala možnost sprožitve upravnega spora.

Upravno sodišče je ugotovilo, da je agencija zaradi napačne uporabe materialnega prava dejansko stanje ugotovila pomanjkljivo, tako da ne daje zanesljive podlage za odločitev o zahtevi za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. Tožbi krajanov je zato ugodilo, izpodbijano odločbo odpravilo ter zadevo vrnilo v ponovni postopek na ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Kot v sodbi pojasnjuje sodišče, agencija pri izdaji dovoljenja Papir Servisu ni preverjala, ali gre pri novi lokaciji v Vevčah za območje, kjer veljajo predpisi s področja varstva voda, prav tako ni preverjala vseh vplivov na okoliško prebivalstvo. Sklep, da naprava ne bo vplivala na okolje, je zato prenagljen. Sodišče ob tem še dodaja, da bo pri ponovnem odločanju o izdaji okoljevarstvenega dovoljenja pomembna tudi presoja o obremenjevanju okolja s smradom, pa čeprav predpisov o mejnih vrednostnih smradu nimamo.