Temperature morja so v Sloveniji in sosednji Hrvaški že zelo visoke. Foto: EPA
Temperature morja so v Sloveniji in sosednji Hrvaški že zelo visoke. Foto: EPA

Ne začenja pa se samo poletje, ampak prihajajo tudi poletne počitnice. Na naši celini je poletje najbolj vroč letni čas, ki se začne s poletnim Sončevim obratom ali solsticijem, ko je Sonce navidezno najseverneje ne nebu. Takrat je dan najdaljši, noč pa najkrajša.

V četrtek ob 1.09 po našem času se bo tako na severni zemeljski polobli začelo poletje, na južni pa zima. Trajala bosta do 22. septembra, ko se bo z jesenskim enakonočjem pri nas začela jesen.

Dan in noč odprtih vrat observatorija na Golovcu
Kot ob vsaki menjavi letnih časov v Astronomskem geofizikalnem observatoriju Golovec tudi v četrtek pripravljajo dan in noč odprtih vrat. Obiskovalci si bodo lahko dopoldne med 10. in 13. uro ter zvečer med 22. in 24. uro ogledali observatorij in s teleskopi opazovali nebo. Za večerni termin obiskovalci potrebujejo vstopnico, za katero pa ne bodo nič plačali in jo dobijo preko spleta.

Temperature so sicer že v preteklih dneh presegale 30 stopinj Celzija. Vremenoslovec Andrej Pečenko je pojasnil, da to sicer še niso ekstremne temperature. V tem času bi lahko bilo po njegovih besedah glede na moč sonca tudi 35 stopinj Celzija in več. Razlog, da temperature niso tako visoke, pa je lahko tudi v vlažnosti tal, pojasnjuje Pečenko. A po muhasti prvi polovici junija predstavljajo temperature zadnjih dni večjo vročino.

Vreme bolj stabilno z manj padavinami
Do petka vremenoslovci še napovedujejo suho in vroče vreme, v petek pa lahko pričakujemo nekaj padavin in rahle ohladitve. V notranjosti države tako v petek in v prihodnjih dneh temperature verjetno ne bodo presegle 30 stopinj Celzija, padavin sicer ne bo veliko, bo pa več oblačnosti, je napovedal Pečenko.

Za poletje pa je dejal, da bodo prehodi front zelo hitri in ne bodo prinašali obilice dežja. Lokalno sicer lahko računamo tudi na močnejše padavine, dolgotrajnejšega nekajdnevnega deževja pa verjetno ne bo, je povedal.

Dodal je, da v zadnjih letih ugotavljajo, da na severnem polu ni toliko ledu in zato ni toliko prodorov hladnega zraka proti jugu. Vreme je zato po njegovih besedah bolj stabilno z manj padavinami, na kar lahko računamo tudi letos.