Zimsko veselje ima svoje čare. Foto: MMC RTV SLO
Zimsko veselje ima svoje čare. Foto: MMC RTV SLO
Kanin
Na Kaninu so lani namerili rekordne količine snega, ga bodo tudi letos? Foto: MMC RTV SLO
Kope
Na Kopah so že nared za začetek sezone. Otvorili naj bi jo v začetku decembra. Foto: Kope
Rogla
Smučišče Rogla (na fotografiji) bo tudi letos povezano s smučiščem Krvavec, in sicer prek enotne smučarske vozovnice po sistemu "dve smučišči - 1 karta". Foto: Rogla
Golte
V letu 2009 Golte praznujejo 40-letnico obstoja gorskega središča, ki jo bodo obeležili tudi s cenejšimi smučarskimi vozovnicami. Foto: NN

Zadnje dni so zaznamovale tudi občutno nižje temperature, tako da ponekod že diši po snegu. Od snega pa ni daleč do spuščanja po belih strminah. In kako kaže pred sezono?

Največjo novost pred odprtjem smučarske sezone gotovo pripravljajo na Kaninu. Po novem letu namreč odpirajo prvi mednarodni smučarski center v širši regiji, saj bodo povezali slovensko smučišče Kanin in italijansko Sello Neveo, je za MMC pojasnil vodja trženja na Kaninu Aleš Šuligoj. Smučarjem bo na voljo 30 kilometrov prog, dela na novi povezovalni pisti in novi žičniški napravi pa so za zdaj še v teku.

Kanin: Po strminah konec decembra
Začetek sezone je na Kaninu predviden za drugo polovico decembra, točnega datuma pa še ne morejo napovedati, ker so zaradi odsotnosti sistema za umetno zasneževanje še vedno odvisni od naravnih snežnih padavin.

CENE VOZOVNIC

KANIN

Dnevna vozovnica za odrasle: 28 evrov

KOPE

Dnevna vozovnica za odrasle: 26 evrov

ROGLA

Dnevna vozovnica za odrasle - ostala naj bi na ravni lanske cene: 28 evrov

GOLTE

Dnevna vozovnica za odrasle: 26


Na drugi strani so na Kopah na sezono že povsem pripravljeni, saj so tako žičnice kot proge s snežnimi topovi že nared. Novosti namreč za prihajajočo zimo niso vpeljali, v teku pa je projekt za izgradnjo nove štirisedežnice Pungart, ki naj bi jo začeli graditi najpozneje leta 2011 - odvisno od uspešnosti prijave in rezultatov razpisa ministrstva za gospodarstvo za nepovratna evropska sredstva.

Kope: do smučarjev z dodatnimi aktivnostmi
Da bi tudi v kriznih časih privabili čim več smučarjev, so se na Kopah odločili, da ne podražijo smučarskih vozovnic, tiste za mlajše kategorije pa celo pocenijo. Poleg tega so pripravili tudi projekt dodatnih promocijskih aktivnosti, je za našo spletno stran pojasnil Srečko Jesenšek.

Že konec novembra naj bi svoja vrata za smuko odprli tudi na Rogli, kjer so že začeli s predprodajo smučarskih vozovnic. "V tem trenutku potekajo zaključna dela v startno ciljni areni tekaškega poligona, začela se je izgradnja akumulacijskega jezera in pripadajoče strojnice za umetno zasneževanje ter letna rolkarska steza. Vsa našteta dela se izvajajo v okviru zasebno javnega partnerstva z občino Zreče in deloma z evropskimi sredstvi," so nam povedali v centru.

Rogla: Med novostmi tekma za svetovni pokal v teku na smučeh
Kot najpomembnejšo atrakcijo prihajajoče zime sicer štejejo tekmo za svetovni pokal v teku na smučeh, ki se bo na Rogli odvijala 19. in 20. decembra. Spremljal jo bo tudi Festival zimskega športa Rogla Open 09. Med novostmi so našteli še smučarsko vozovnico "SKI PLUS", ki bo veljala med 13. in 21. uro, torej bo vključevala dnevno in nočno smuko. Tudi na Rogli so tako kot na Kopah ohranili cene vozovnic, otroške pa so še znižali.

Dela so v polnem zamahu tudi na Golteh. "Že v teku poletne sezone smo pričeli s temeljitimi investicijsko-vzdrževalnimi deli. Pregledali smo stebre in temelje na vseh žičniških napravah in opravili antikorozijsko zaščito. Opravili smo tudi elektromagnetno snemanje vseh pogonskih osi. Opravili smo revizijo vseh elektromotorjev in trafopostaj. Na sedežnici Smrekovec smo zamenjali vse baterije na stebrih in sanirali utež. Na vlečnici Stari Stani smo zamenjali krmiljenje in reduktor. Skratka lotili smo se intenzivno invsticijsko-vzdrževalnih del. Čaka nas še minimalna razširitev zasneževalnega sistema in sredi novembra bomo pripravljeni na izdelavo umetnega snega," je za MMC zatrdil direktor Ernest Kovač.

Golte: Nova cesta iz mozirske smeri
Največja novost, ki so jo pripravili za novo sezono, je po njenih besedah cestna povezava na planino iz mozirske smeri do Hotela Golte. Kupili bodo tudi nov snežni teptalnik, tako da bo urejenost smučarskih prog še na višji ravni kot v preteklosti. Pripravili so še vso projektno dokumentacijo za postavitev novega hotela, depandans in garažno skladiščnega objekta, katerega gradnja je predvidena za začetek aprila. Tudi na Golteh vozovnic zaradi krize niso dražili, določene, torej tiste za otroke, pa so znižali.