Kranj. Foto: fotoarhiv ZTKK
Kranj. Foto: fotoarhiv ZTKK

Dogodek je združenje pripravilo ob podpori Konvencije županov za podnebne spremembe in energijo in Sveta evropskih mest in regij (CEMR).

"Mesta in občine imajo pri zelenem prehodu pomembno vlogo, s svojim zgledom, politikami in strateškim pristopom vplivajo na delovanje gospodarstva in seveda na navade občanov. S konkretnimi projekti neposredno zmanjšujejo okoljski vpliv delovanja občinskih institucij in zagotavljajo večjo odpornost proti podnebnim spremembam," je v uvodu pojasnil predsednik Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Pot do podnebne nevtralnosti mest ne bo lahka, je pa nujna, je opozoril in ob tem izpostavil pomen krepitve sistemske podpore državnih institucij. Mesta so fleksibilnejša od državnega aparata, zato morajo biti po Rakovčevih besedah tudi bolj ambiciozna od države.

Med različnimi mehanizmi so na srečanju posebno pozornost namenili misiji EU-ja za podnebno nevtralnost in pametna mesta. Prijavilo se je 377 evropskih mest, od tega osem slovenskih občin – Ajdovščina, Izola, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Ormož in Velenje. Rakovec upa, da bodo te slovenske občine ob podpori EU-ja in države dokazale, da pot podnebne nevtralnosti zmorejo in da se bo zgled proaktivnega delovanja razširil tudi na druge občine.

Nekdanja članica odbora misije Romana Jordan je v predstavitvi obrazložila, da ta deluje v okviru programa Obzorje Evropa in ima dva cilja: prvi je do leta 2030 na pot k podnebni nevtralnosti pripeljati 100 evropskih mest, drugi pa ta mesta predstaviti kot zgled drugim, s katerimi bodo sodelovala pri doseganju cilja podnebne nevtralnosti EU-ja do 2050.

Katera mesta so izbrana, bo znano do konca aprila. Oblikovana bo posebna platforma, v okviru katere bodo vzpostavljene specifične podpore za posamična mesta. Ta bodo prejela podporo tudi prek posebnih pogodb Climate City Contracts, v okviru katerih bodo ob pomoči konzorcija NetZeroCities za vsako mesto pripravljeni strategije, investicijski programi in akcijski načrti. Ko bo pogodba podpisana, bo mesto pridobilo oznako, da sodeluje v misiji, kar bo omogočalo še dodatno podporo konzorcija in sodelovanje v določenih razpisih, je še pojasnila.

Na misijo se je prijavilo pet mestnih občin, ki si na poti do podnebne nevtralnosti obetajo tudi finančno in tehnično pomoč države. Kot je pojasnila Eva Romih s kranjske mestne občine, so v ZMOS-ju na predsednika vlade že poslali dopis, v katerem ga med drugim pozivajo k vzpostavitvi strokovne ekipe na državni ravni, ki bi mesta usmerjala na poti k podnebni nevtralnosti.

Poleg misije za podnebno nevtralnost in pametna mesta lahko evropskim mestom pri zelenem prehodu pomaga tudi sporazum o zelenih mestih (Green City Accord). Sodelovanje pri tem sporazumu obenem omogoča dostop do dodatnih priložnosti financiranja EU-ja, prav tako pa se povečujeta transparentnost in kredibilnost mest na ravni lokalnih skupnosti, je dejala Elisa Decourcelle iz CEMR-ja.

Poleg evropskih so slovenskim občinam na voljo tudi podporni mehanizmi na državni ravni. Vodja urada za zeleni prehod na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Košir je tako predstavil razpise, s katerimi si občine lahko pomagajo pri pridobivanju sredstev, kakršen je razpis za energetsko prenovo stavb v lasti občin. Košir je spomnil tudi na projekte v okviru celovitih trajnostnih naložb za urbani razvoj v mestnih občinah in dogovore za razvoj regij.