Gasilci na Velikem Ovčnjaku. Foto: Štab CZ za Notranjsko
Gasilci na Velikem Ovčnjaku. Foto: Štab CZ za Notranjsko

Gasilci na terenu bodo prilagodili gasilsko stražo novim razmeram, so sporočili iz regijskih štabov civilne zaščite. Danes do 19. ure na straži ostaja 60 gasilcev ljubljanske regije, nato pa bodo nočno izmeno zmanjšali na 15 gasilcev. Prav tako naj bi 15 gasilcev šteli tudi nedeljska dnevna in nočna izmena, je pojasnil vodja intervencije Simon Vendramin.

Kot je dejal, so padavine razmere nekoliko izboljšale, a ne dovolj, da bi lahko rekli, da je požar popolnoma pogašen, zato na požarišču ostaja gasilska straža.

Gasilce drugih regij bodo danes zvečer poslali domov, na požarišču bodo ostali in se izmenjevali gasilci severnoprimorske in gasilci obalno-kraške regije. "Da razbremenimo gasilce lokalnega gasilskega društva in okoliških društev, ki so bili v tem času najbolj obremenjeni," je pojasnil Vendramin.

V ponedeljek dopoldne bodo po njegovih napovedih opravili oceno stanja in pripravili nadaljnji načrt varovanja in nadziranja požarišč.

Na italijanski strani bodo stražo opravljali italijanski gasilci, pripadniki gozdne straže in civilne zaščite, pomoč slovenskih gasilcev trenutno ni potrebna.

Naposled miren dan na Krasu
Prizor iz Kostanjevice na Krasu. Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko
Prizor iz Kostanjevice na Krasu. Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko

"Hvala vsem, ki ste krotili to ognjeno pošast"

Krajani Kostanjevice na Krasu so se vsem, ki so se v zadnjih 15 dneh bojevali z ognjem na Krasu, zahvalili s posebnim pismom. Zapisali so, da se zahvaljujejo prostovoljnim in poklicnim gasilcem, štabu, ki je bil nameščen v Kostanjevici, zračnim silam, civilni zaščiti, vojski, Rdečemu križu, nujni medicinski pomoči, policiji, sekačem in gozdarjem, lovcem, prostovoljcem, županu in drugim, ki "so krotili to ognjeno pošast". "Tragedija, ki nas je zaznamovala, nas je hkrati tudi povezala. Pomoč je prihajala z vseh koncev, srčnost je zmagala," so dodali.

Kot so zapisali v regijskem štabu Civilne zaščite za severno Primorsko, je Kostanjevica na Krasu v zadnjih dneh postala kar nekakšno središče Slovenije, saj je bil v tem kraju intervencijski štab, v njem so se prepletale poti številnih gasilcev iz celotne Slovenije in tudi drugih služb iz sistema zaščite in reševanja.

Pogovor s Stankom Močnikom, poveljnikom severnoprimorske gasilske regije: Junaki so vsi, ki so se in se še spopadajo s požari na Krasu