Za božične praznike po napovedih ne bo zimske idile. Foto: MMC RTV SLO
Za božične praznike po napovedih ne bo zimske idile. Foto: MMC RTV SLO
Krvavec
Na Krvavcu je do 55 centimetrov snega, na Rogli 20 centimetrov novega na 50 centimetrov podlage, v Kranjski Gori pa 10 centimetrov novega na 40 centimetrov podlage. Foto: RTV SLO/T. O.
Mrzla zimska nedelja v Sloveniji

Mraz Slovenije ni stiskal le v nedeljo, temveč bodo nizke temperature zobe pokazale tudi v ponedeljek zjutraj, ko se bo živo srebro spustilo do -18 stopinj Celzija.
V prihodnjih dneh topleje in deževno

Po napovedih bo ponoči pretežno jasno, le ob morju se bo že zmerno pooblačilo. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. V ponedeljek bo v vzhodni Sloveniji še precej jasno, drugod se bo od zahoda postopno pooblačilo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. V zahodni Sloveniji bodo popoldne že padavine. Ob morju bo deževalo, drugod bo sprva še večinoma snežilo. Sneg bo po nižinah zvečer in v noči na torek prehajal v dež, zato bo ponekod nevarnost poledice.

Prihodnji dnevi toplejši
Najnižje jutranje temperature bodo od -12 do -18, na Primorskem od -4 do -8, najvišje dnevne od -5 do 2, ob morju do 6 stopinj Celzija.

Prihodnje dni se nato obeta občutnejša otoplitev.

V nedeljo zjutraj tudi -27 stopinj Celzija
Kako je bilo danes? Sončno in mrzlo. Najhladneje je bilo v krajih severovzhodne Slovenje. Zjutraj je bilo tako na Ptuju -20 stopinj, v Murski Soboti in Lendavi -19, mrzlo pa je bilo, denimo, tudi v Celju (-21).

Jutranji rekord v mrazu so sicer dosegli na Rakitni, kjer se je živo srebro spustilo do -27 stopinj, medtem ko je bilo na Babnem polju -25 stopinj, v Ratečah pa -24 stopinj Celzija.

Vremenoslovci pravijo, da bo letošnja zima v mejah povprečja
Izračuni vodilnih evropskih meteoroloških centrov za trimesečje december 2009, januar 2010 in februar 2010 (povzema Agencija za okolje) napovedujejo na območju Evrope in Sredozemlja večinoma nekoliko višje temperature od povprečja v obdobju 1981-2005 in nekoliko več padavin v zimskih mesecih.

V povprečju lahko pozimi (december, januar, februar) v Ljubljani pričakujemo 5 mrzlih dni. To so dnevi z najnižjo temperaturo -10 stopinj ali manj. V izjemno hudih zimah so se temperature v Ljubljani spustile pod -10 stopinj tudi več kot 30-krat.

Najnižjo temperaturo v januarju so v Ljubljani izmerili leta 1893, ko so v Prečni ulici izmerili -26 stopinj. Nazadnje je temperatura v Ljubljani padla pod -20 stopinj leta 1985, ko je bilo -20,3 stopinje. In danes? Ob 8. uri so v Ljubljani namerili -13 stopinj.

Vir: Agencija RS za okolje


Na območju Slovenije lahko v obdobju med decembrom in februarjem pričakujemo pogosto menjavo toplejših in vlažnih ter hladnejših in bolj suhih obdobij. V povprečju za celotno trimesečje ne gre pričakovati večjih odstopanj od dolgoletnih povprečij, niti pri temperaturah niti pri skupni količini padavin. Tako obstaja precejšnja verjetnost, da bo zima goram prinesla obilo snega, medtem ko se bodo po nižinah menjala topla in hladna obdobja, pri čemer bodo nekoliko pogostejša topla.
Mrzla zimska nedelja v Sloveniji