V vročini je treba s tekočino dobro poskrbeti tudi za štirinožne prijatelje. Foto: BoBo
V vročini je treba s tekočino dobro poskrbeti tudi za štirinožne prijatelje. Foto: BoBo

Današnjo zmerno vročino (od 27 do 32 stopinj Celzija) bodo ponekod omilile krajevne nevihte, ki pa ne bodo preprečile jutrišnjega vročinskega vala. Agencija za okolje (Arso) je izdala javno opozorilo pred veliko toplotno obremenitvijo.
Tako v nedeljo kot v ponedeljek bodo najvišje dnevne temperature dosegale od 34 do 36 stopinj Celzija, so napovedali vremenoslovci. Najtopleje bo na območju jugovzhodne Slovenije. Vročina bo po torku po večini države popustila, le na Primorskem se bo vročinski val nadaljeval.

Razširjeno območje velike požarne ogroženosti
Na upravi za zaščito in reševanje pa opozarjajo na veliko požarno ogroženost. Od petka je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja na območju občin Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba.

Tam je prepovedano ...
Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti naravnega okolja je v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj ter puščati ali odmetavati goreče in druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano in policija bodo v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor.
Na svojem območju je veliko požarno ogroženost naravnega okolja že 1. avgusta razglasila Mestna občina Nova Gorica, 2. avgusta pa občina Ajdovščina.

Tudi drugod po Sloveniji, zlasti v južnem in jugovzhodnem delu države, se zaradi dolgotrajnega suhega in vročega vremena, ki se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu, povečuje požarna ogroženost naravnega okolja. Na teh območjih do nadaljnjega svetujejo veliko previdnost pri uporabi odprtega ognja na prostem in pri izvajanju dejavnosti, ki lahko povzročijo požar v naravnem okolju.
Na resnost opozoril kažejo številni požari v zadnjih dneh - večjega na Sveti gori je gasilcem uspelo pogasiti šele po 48 urah.