Močni nalivi bodo poskrbeli za naraščanje rek. Foto: BoBo
Močni nalivi bodo poskrbeli za naraščanje rek. Foto: BoBo

Obilne količine padavin so v petek in ponoči padle predvsem v zahodnem delu države. Na območju Bovca so bili čez noč močni nalivi, zaradi česar so bile težave z meteornimi vodami, reka Soča s pritoki je poplavljala polja, cestišča in kleti stanovanjskih objektov. Kot je za Televizijo Slovenija poročala Erika Pečnik Ladika, je bilo najhuje v vasi Log Čezsoški, kjer je voda poplavila v višini 1,5 metra.

Cesto v Lepeni je zasul zemeljski plaz, 30 ljudi, ki so ostali ujeti v dolini in zaradi poškodovanega cestišča niso mogli zapustiti območja, so na varno prepeljali bovški prostovoljni gasilci. Kot je še sporočila uprava za zaščito in reševanje, so gasilci črpali vodo iz objektov, s cestišč odstranjevali podrto drevje in s protipoplavnimi vrečami varovali objekte in usmerjali vodne tokove. V bližini naselja Zadlaz - Žabče v občini Tolmin se je pri odstranjevanju poškodovanega drevesa poškodoval občan. Ponekod so gasilci še vedno na terenu.

Drugi del vremenske fronte bo prinesel ohladitev

Gladina rek upada, a lahko ob novih padavinah znova hitro poraste

Tako v Posočju kot drugod po Sloveniji reke sicer večinoma upadajo, zmerno pa bodo naraščale Kolpa in posamezne reke v Podravju in Pomurju, so v hidrološkem poročilu navedli na Agenciji RS za okolje (Arso). Sava Bohinjka, v manjšem obsegu pa tudi Soča v zgornjem toku se še razlivata na običajnih mestih ob strugi. Zmerno naraščajo Sava v srednjem toku, Kolpa, Sotla in posamezne manjše reke na severovzhodu države.

Vodnatost rek v severozahodni Sloveniji, severni in deloma severovzhodni Sloveniji je po navedbah Arsa velika, v predgorju Julijskih Alp in deloma v osrednji Sloveniji srednja, v južni Sloveniji in Prekmurju pa majhna.

Ob močnejših krajevnih nalivih lahko popoldne in zvečer zlasti v zahodni in jugozahodni Sloveniji hitro narastejo hudourniški vodotoki, opozarjajo na Arsu. "Težišče padavin bo znova v zahodni Sloveniji – v Posočju, na Gorenjskem in tudi na območju Vipavskega. Padavinske celice se bodo nato selile proti notranjosti države prek Škofjeloškega hribovja proti Kamniškim Alpam. Na teh območjih je mogoče, da se čez dan pojavijo težave pri odvajanju padavinske vode," je v izjavi za Televizijo Slovenija opozoril Arsov hidrolog Janez Polajner.

Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. vir: ARSO

Popoldne se bodo padavine razširile po vsej Sloveniji

Po umiritvi nočnega vremenskega dogajanja so zjutraj nevihte zajele vzhodni del države. Ob prehodu drugega dela vremenske fronte pa so se nato sredi dneva padavine začele pojavljati na severu, popoldne pa se bodo po napovedih Arsa razširile po vsej Sloveniji. "Popoldne bo oblačno in deževno, tudi kakšna nevihta je mogoča, predvsem na Primorskem," je v jutranjem pogovoru za Val 202 napovedala dežurna vremenoslovka na Agenciji RS za okolje (Arso) Veronika Hladnik Zakotnik.

Podrobnejšo vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Ob prehodu vremenske fronte se bodo občutno spustile tudi temperature – vremenoslovci napovedujejo, da bo ponekod na severu države le okoli 10 stopinj Celzija, drugod pa od 13 do 17. Na Primorskem, kjer bo najprej pihal severovzhodni veter, proti večeru pa zmerna burja, bo do 23 stopinj Celzija.

Geološki zavod opozarja na nevarnost plazov

Geološki zavod Slovenije medtem zaradi napovedanih večjih količin padavin in namočenosti tal opozarja na povečano nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in njihovo reaktivacijo, še posebej na severozahodu države. Zemeljski plazi lahko nastanejo tudi v drugih predelih Slovenije. Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje ob plazovih in pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih.

Nevarnost za nastanek plazov bo povečana tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine po napovedih umirile.

V nedeljo bo po večini države mirno in sončno vreme

Zvečer in ponoči bodo padavine postopno slabele in do jutra povsod ponehale. V nedeljo nas čaka prijetnejši dan, saj se bo od zahoda začelo jasniti že zjutraj, dopoldne pa bo oslabela tudi burja, tako da bo dan po napovedih vremenoslovke miren po vsej državi.

Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, v Zgornjesavski dolini okoli dve stopinji Celzija, najvišje dnevne temperature pa bodo od 12 do 16, na Primorskem okoli 20 stopinj Celzija.

V ponedeljek zjutraj temperature marsikje blizu ledišča

Tudi ponedeljek bo sončen, jutro pa bo precej hladno, marsikje se bodo temperature gibale med 0 in 5 stopinjami Celzija. Čez dan pa nato od 10 do 15 stopinj Celzija.

V torek bo vreme v večini države še sončno, na zahodu pa se bo že pojavilo nekaj več oblačnosti, zvečer pa bodo tam padle tudi prve kaplje dežja.

Padavine se bodo nato nadaljevale tudi v sredo in četrtek. Kot je napovedala dežurna vremenoslovka, bo sicer ob tem zapihal tudi jugozahodni veter, tako da bodo temperature nekoliko višje kot v ponedeljek.