Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Okoljski minister Andrej Vizjak je prepričan, da bi moral biti vsak dan v naših glavah dan okolja: "Odnos slehernega izmed nas do okolja bi moral biti odgovornejši. To ni koristno le za okolje, ampak tudi za naš žep," je dejal minister za okolje in prostor Vizjak.

Zavzel se je za racionalnejšo rabo energije, manj zavržene hrane in kupovanje na način, ki ustvarja čim manj odpadkov. Dodal je še, da želi okoljsko ministrstvo s številnimi predpisi, zlasti z novim zakonom o varstvu okolja, v Sloveniji vzpostaviti sodoben evropski koncept politike odpadkov.

Svetovni dan okolja je sicer eden najstarejših svetovnih dni, ki jih zaznamujemo na pobudo Združenih narodov in njenega okoljskega programa, so navedli na okoljskem ministrstvu. Letos ga bomo počastili 47., v središču pa bodo pobude in dobre prakse, s katerimi lahko vsak posameznik prispeva k ohranjanju okolja.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je sicer ta teden opozoril, da se v Sloveniji dolgoletne težave na področju okolja ne rešujejo zadovoljivo. Pri svojem delu še vedno zaznava, da odzivnost in pojasnilna dolžnost upravnih organov še vedno prepogosto šepata, kritičen je do priprave predpisov na okoljskem področju in sodelovanja javnosti pri tem.

"Javnost ima pravico biti obveščena, organi pa imajo dolžnost z njo ustrezno komunicirati. Rešitve je treba iskati v sodelovanju, saj so le tako lahko gospodarsko učinkovite in imajo najmanjše posledice za okolje in prostor," je poudaril Svetina.