Danes bo večinoma sončno, z izjemo severnih krajev, kjer bo še vedno kakšna kratkotrajna ploha. Foto: Pixabay
Danes bo večinoma sončno, z izjemo severnih krajev, kjer bo še vedno kakšna kratkotrajna ploha. Foto: Pixabay

Maj je bil po besedah Anžeta Medveda, vremenoslovca na Arsu, nadpovprečno namočen, s pogostimi manjšimi plohami in nevihtami in le nekaj suhimi dnevi. Bil pa je tudi že 11. nadpovprečno topel mesec zapored. "Nismo opazili skrajnih odstopanj, ampak mesec je bil vseeno nadpovprečno topel, in takšno vreme se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh," je napovedal.

Temperature danes in v nedeljo še ne bodo zelo poletne. Foto: Arso
Temperature danes in v nedeljo še ne bodo zelo poletne. Foto: Arso

Začetek meteorološkega poletja bo večinoma suh, temperature v soboto in v nedeljo pa še ne bodo zelo poletne in se bodo gibale nekje med 20 in 25 stopinjami Celzija, je za STA dejal vremenoslovec Brane Gregorčič. Danes bo večinoma sončno, z izjemo severnih krajev, kjer bo še vedno kakšna kratkotrajna ploha.

Nedelja bo po večini sončna z majhno možnostjo popoldanskih ploh ali neviht. V ponedeljek in torek bo vreme spet bolj nestanovitno z več plohami in nevihtami. Po njegovih navedbah se bo sicer bolj segrelo v drugi polovici prihodnjega tedna, ko bodo temperature zrasle nad 25 stopinj Celzija.

Letošnje poletje najverjetneje ne bo zelo namočeno, na začetku junija ne pričakujejo vročinskega vala

Splošne napovedi za trimesečje junij, julij in avgust za naše območje po besedah Gregorčiča kažejo, da bodo temperature nadpovprečne, vendar ne ekstremno visoke. Napovedi padavin ne kažejo večjega odstopanja od dolgoletnega povprečja. Letošnje poletje tako najverjetneje ne bo zelo namočeno, kot je bilo lansko, niti ne tako vroče in sušno, kot je bilo predlansko.

Na začetku junija ne pričakujejo izrazito visokih temperatur in vročinskega vala. Vremensko dogajanje v drugi polovici meseca bo medtem zelo odvisno od vremenske situacije, in sicer od tega, ali se bo nad Sredozemljem vzpostavilo območje visokega zračnega tlaka. Če se bo, bodo temperature hitro narasle, je povedal Medved.

Najtoplejši junij, odkar potekajo meritve, je bil leta 2003, ko je Evropo zajel zelo izrazit vročinski val. Tudi junij leta 2019 je bil zelo topel, skoraj primerljiv s tistim iz leta 2003. "Drugače pa je bilo v zadnjih letih več nadpovprečno toplih junijev kot pa podpovprečnih v tem tisočletju," je še dodal Medved. Od leta 2000 dalje je bilo le sedem junijev z rahlo negativnim odklonom, vsi drugi pa so bili nadpovprečno topli.

 V ponedeljek in torek bo vreme zopet bolj nestanovitno z več plohami in nevihtami. Foto: Arso/zajem zaslona
V ponedeljek in torek bo vreme zopet bolj nestanovitno z več plohami in nevihtami. Foto: Arso/zajem zaslona

Pomembno je pogosto spremljanje razmer

Na Arsu medtem opozarjajo, da se začenja obdobje močnejših poletnih neviht, ki lahko povzročijo veliko škode in v nekaterih primerih pomenijo tudi nevarnost za ljudi. Napoved poletnih neurij je zaradi različnih meteoroloških dejavnikov negotov in težaven proces, poudarjajo.

Slovenija namreč leži na območju, kjer se nevihte pogosto sprožijo. Prebivalce spodbujajo, da vremenske razmere redno spremljajo.

Meteorološko poletje traja od začetka junija do konca avgusta, koledarsko poletje pa se bo začelo s poletnim solsticijem 21. junija.