Perenco je terminal blizu mesta Port Gentil zaprl prejšnji teden, potem ko je iz rezervoarja za shranjevanje odteklo za 300.000 sodčkov oz. 50.000 kubičnih metrov nafte. Vzrok razlitja še ni znan, podjetje pa je začelo preiskavo.

Tiskovni predstavnik podjetja je danes sporočil, da so zaradi razlitja in ustavitve proizvodnje za 150 dni razglasili t. i. višjo silo.

Zaradi ustavitve je dnevna proizvodnja zmanjšana za 50.000 sodčkov. Del proizvodnje so sicer preusmerili na terminal Oguendjo, vendar več naftnih polj s tem terminalom ni povezanih, je še sporočil predstavnik.

Perenco namerava proizvodnjo v Port Gentilu znova zagnati v nekaj tednih, a z zmanjšano zmogljivostjo skladiščenja. Terminal sicer dnevno sprejme do 130.000 sodčkov nafte.

Gabon je eden izmed največjih proizvajalcev nafte v Afriki, dnevno načrpajo okoli 220.000 sodčkov.

Okoljski aktivisti poročajo o spornih praksah Perenca

Okoljski aktivisti trdijo, da razlitje predstavlja veliko okoljsko tveganje, saj je Atlantski ocean le nekaj metrov stran od razlitja na terminalu, poroča France 24.

Proti Perencu sicer poteka več preiskav zaradi domnevnih razlitij in slabega vzdrževanje naftne infrastrukture, o katerih poročajo lokalni prebivalci in nevladne organizacije.