Tornado je pred dnevi razdejal tudi kraje v Misuriju, zaradi česar so morali zapreti letališče v St. Louisu. Foto: EPA
Tornado je pred dnevi razdejal tudi kraje v Misuriju, zaradi česar so morali zapreti letališče v St. Louisu. Foto: EPA
Neurje razdejalo Alabamo

Zaradi hudih neurij so guvernerji Alabame, Tennesseeja in Arkansasa razglasili izredne razmere, kar je za večino okrožij v državi storil tudi guverner Misisipija Haley Barbour. Neurja so v treh dneh v omenjenih državah in Georgii zahtevala skupaj najmanj 152 življenj.

Eden najhujših tornadov do zdaj
V Alabami je v treh dneh umrlo najmanj 58 ljudi. Samo v mestu Tuscaloosa, kjer je nastal eden največjih tornadov v zgodovini države, je umrlo 15 ljudi. Mesto z 83.000 prebivalci, kjer je tudi Univerza Alabame, je hudo prizadeto, infrastruktura pa je skoraj povsem uničena. Nedaleč od mesta Birmingham je umrlo 11 ljudi, prav toliko v zvezni državi Misisipi, v Georgii sta umrla dva človeka, najmanj eden pa v Tennesseeju. Tornadi so v Alabami uničili 11 daljnovodov visoke napetosti in povzročili zaprtje treh jedrskih elektrarn.

Zaradi obilnega deževja, pomešanega s talečim se snegom, so močno narasle reke, zaradi namočene zemlje pa grozijo tudi plazovi.

Več kot le muhasti april
Sistem neviht se je razvil v torek v Teksasu in se razširil proti vzhodu do Georgie. Naslednji sta na vrsti Severna in Južna Karolina, nevihte pa se bodo potem pomaknile proti severovzhodu ZDA.

Jug ZDA se sicer proti slabemu vremenu bori že ves april. Pred dvema tednoma je v nevihtah, ki so zajele območje od Oklahome do Severne Karoline, umrlo najmanj 47 ljudi.

Neurje razdejalo Alabamo