Nova služba bo natančneje spremljala in napovedovala morebitno poplavljanje morja. Foto: MMC RTV SLO
Nova služba bo natančneje spremljala in napovedovala morebitno poplavljanje morja. Foto: MMC RTV SLO

Nova služba bo poleg vremenskih razmer na morju spremljala tudi morske tokove. To je področje, ki po mnenju Jožefa Roškarja iz Agencije RS za okolje velja za "veliko luknjo v severnem Jadranu", saj pomorščaki o tem ne dobijo dovolj informacij.

Novi službi bo pri napovedovanju vremenskih in drugih pojavov v pomoč nov radar, ki ga nameravajo postaviti v Škofjeloškem hribovju, kjer bo, kot je Roškar povedal Tjaši Škamperle z Radia Slovenija, "na idealni poziciji, da bo spremljal vremenske razmere v severnem Jadranu".

Roškar napoveduje podrobnejše in pogostejše obveščanje o plimovanju morja, nevarnosti tramontane in poplavljanja. "Take pojave bomo znali bolje napovedati in spremljati," je dodal. Nova služba bo tako skrbela za pravočasno opozarjanje na izredne meteorološke razmere v slovenskem morju in priobalnem pasu in zagotavljala informacije za ukrepanje ob nesrečah.

Od načrta do izvedbe utegnejo preteči leta
A preden bo služba zaživela, ji bo treba zagotoviti tudi ustrezne prostore, saj se gradnja stavbe potniškega terminala v Kopru, kjer naj bi služba zaživela, vse bolj odmika. Večina denarja za ustanovitev službe bo sicer prišla iz kohezijskih skladov, zaživeti pa mora v petih letih. Do takrat bodo morali pomorci uporabljati skupek informacij morske biološke postaje, meteorološke postaje v Sečovljah, opozorila uprave za pomorstvo in različnih vremenskih modelov, ki so na voljo na spletni strani Arsa.