Foto: Reuters
Foto: Reuters

V četrtem trimesečju 2021 je 27 članic EU-ja skupaj ustvarilo 978 milijonov ton ekvivalenta ogljikovega dioksida, v zadnjem četrtletju 2019, torej pred izbruhom pandemije covida-19, pa 994 milijonov ton, so sporočili iz Eurostata.

V zadnjem lanskem četrtletju je padec izpustov spremljalo manjše gospodarsko okrevanje, saj se je v tem obdobju bruto domači proizvod (BDP) EU-ja na letni ravni okrepil za 1,5 odstotka, ob tem poudarja evropski statistični urad.

Med oktobrom in decembrom 2022 so največ izpustov toplogrednih plinov ustvarili v proizvodnji in gospodinjstvih (po 21-odstotni delež). Z 20-odstotnim deležem sledi oskrba z električno energijo in plinom. Kmetijstvo je ustvarilo 13 odstotkov vseh toplogrednih plinov, storitve prevoza in skladiščenja pa 11 odstotkov.

V medletni primerjavi so v skoraj vseh državah EU-ja zaznali padec izpustov toplogrednih plinov. Največji padec je imela Slovenija, kjer je bilo v primerjavi z zadnjimi tremi meseci leta 2021 ustvarjenih 15,9 odstotka manj izpustov. Po padcih sta sledili Nizozemska (-9,9 odstotka) in Slovaška (-6,9 odstotka).

Rast izpustov so medtem imele Irska (+12,3 odstotka), Latvija (+6,8 odstotka), Malta (+6,4 odstotka) in Danska (+1,9 odstotka).

Od 23 držav EU-ja, ki so dosegle zmanjšanje izpustov, se je petim zmanjšal BDP (Estonija, Luksemburg, Litva, Finska in Švedska), kar pomeni, da je večini držav uspelo zmanjšati emisije ob rasti BDP-ja, še ugotavlja Eurostat.