Slovenija je med evropskimi državami med najbolj izpostavljenimi udarcem strel. Foto: BoBo
Slovenija je med evropskimi državami med najbolj izpostavljenimi udarcem strel. Foto: BoBo
Požar
Zaradi požarov, ki jih povzročijo strele, morajo gasilci posredovati večkrat letno. Foto: BoBo

Območje Slovenije je v primerjavi s preostalo Evropo eno najbolj izpostavljenih glede udarov strele. Najvišja gostota pojava udara strele je na zahodnem delu Slovenije, najnižja je na skrajnem vzhodu. Povprečno pa se v Sloveniji letno pojavijo trije udari strele na kvadratni kilometer, je povedal vodja sistema Scalar, ki se uporablja za zaznavanje strel, Goran Milev z Elektroinštituta Milan Vidmar v Ljubljani.

Letno je v Sloveniji sicer zelo različno število udarov strele, a rekordna, po zaznanih udarih strele, so bila leta od 2006 do 2009. Takrat je bilo letno okoli 90.000 udarov strele med oblaki in zemljo, sicer pa v povprečju sistem zazna okoli 60.000 udarov strele letno.

Sezona udarov strele se začne maja in lahko traja do sredine oktobra, večinoma pa strele pojenjajo septembra. Pogoja za pojav strele sta namreč vlaga v ozračju in toplota. Okoli 90 odstotkov vseh strel, ki jih vidimo in slišimo v naši atmosferi, se pojavi med oblaki ali znotraj oblaka, le desetina pa je udarov strele med oblaki in zemljo, ki tako tudi lahko vplivajo na človeka in sisteme v energetiki, transportu ...
Varni le s strelovodom in v avtomobilu
Podatke iz sistema Scalar inštitut med drugim posreduje Arsu, elektrodistribucijskim podjetjem, zavarovalnicam, od leta 2008 pa s sistemom pokrivajo še Hrvaško, Bosno in Hercegovina, Srbijo in Črna goro, je povedal Milev.

Najboljša zaščita pred udarom strele za objekte je zagotovljena strelovodna zaščita, ljudje pa so pred strelo najvarnejši samo v hišah s strelovodi in v avtomobilih. Če vas nevihta ujame v naravi, in se ne morete umakniti na varno, je najbolje, da počepnete in imate stopala čim bolj skupaj, svetuje strokovnjak.

V zadnjih desetih letih je bilo zaradi udarov strele največ požarov leta 2011, in sicer 119, najmanj pa leta 2010 - 33. Letos do 5. junija je bilo 11 intervencij zaradi požarov, ki jih je povzročil udar strele. Lani je bilo intervencij zaradi strele in posledično požara 88, drugih intervencij, povezanih z udarom strele, pa 21, kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.